Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB; Joan Botella, catedràtic de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i president de Federalistes d’Esquerra, i Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB, van prendre part en el col·loqui “Democràcia i pluralisme, Espanya i Europa: visions des de Catalunya”, celebrar el dia 10 en el marc de la commemoració del Dia de la Ciutat de Mollet.
Després de tractar aspectes teòrics sobre el concepte de sobirania, la possibilitat d’una reforma constitucional que permeti abordar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya va centrar bona part del col·loqui. Segons Barceló, a Catalunya, un grup majoritari de persones vol fer una proposta política per a la qual se’ls demana reformar la constitució. Fet inviable, ja que en el conjunt d’Espanya, són una minoria territorial. “Aquí rau el problema de dèficit democràtic que està creant desafecció al sistema”.
Barceló va afegir que caldria una “actualització constitucional, sense necessitat de reforma, que reconegués el dret a decidir”.
Per Joan Botella, el problema és que el debat se centra massa en la reforma constitucional, quan la Constitució “no és el tot” de la realitat política. Botella diu que es tracta d’un problema polític i no constitucional: “El que necessitem és abordar el problema, resoldre’l politicament i, després, donar-li una forma jurídica a la solució”.
Com a solució desitjable a l’encaix català, Botella va declarar que “el federalisme és en política sinònim de realisme”.
Per Francesc de Carreras, qualsevol solució ha de passar per una reforma constitucional: “No hi ha límits a la reforma constitucional, els únics límits són de procediment”. I, en aquest sentit, opina que “la sobirania rau en el poble espanyol, que és qui va aprovar la Constitució i qui té el poder i els mecanismes per reformar-la a través dels seus representants a les Corts Generals”.
{{ comment.text }}