La Fundació El Xiprer, de Granollers, va lliurar aquest divendres el diploma que acredita la formació com a auxiliar de magatzem que han fet 17 joves immigrants que estan en situació irregular a l’Estat. És el primer curs d’aquest tipus que s’organitza per facilitar la seva incorporació al mercat laboral quan, passats tres anys de la seva arribada a Catalunya, poden demanar un certificat d’arrelament que els obre la porta a regularitzar la seva situació sempre que puguin acreditar una proposta laboral per un any amb una jornada de 40 hores setmanals.
“És un projecte compartit fruit de la necessitat que vam detectar des de Dimas i des de la Fundació El Xiprer i els mateixos usuaris per tenir la possibilitat de formar-se. Aquests nois no tenen garantida una formació que hauria de ser per a tothom. No tenen la possibilitat de continuar formant-se i han d’estar, com a mínim, tres anys en situació irregular i, mentrestant, no poden estudiar ni treballar”, explicava Carlos Parra, educador social d’El Xiprer, que va afegir que “és responsabilitat de tots que això canviï”. “Són persones amb un potencial molt alt i no podem perdre com a societat el valor que ens aporten”, indicava.
La formació els ha preparat per treballar en el camp de la logística. “És un àmbit amb demanda de llocs de treball al mercat”, valora Carlos Parra, educador social d’El Xiprer. S’ha organitzat conjuntament amb l’empresa d’inserció Dimas i en col·laboració amb el sindicat CCOO, que ha completat la formació amb temes relacionats de riscos laborals i la tramitació de l’arrelament; l’Ajuntament de Granollers, que ha cedit espais al Centre Vallès, i el centre formador Apec.
També s’hi van interessar diverses empreses per facilitar que els participants poguessin fer-hi pràctiques. Van topar, però, amb la normativa, que no els ho va permetre. Per Parra, és important “crear xarxa i aliances amb el teixit empresarial” perquè això ajuda a “tancar el cercle”. “Costa acceptar que tinguis empreses disposades a rebre aquests joves per fer pràctiques però que no ho puguis fer per les normatives que hi ha”, denunciava Xavier Quincoces Riera, membre del patronat de la Fundació El Xiprer i fill de Mercè Riera, que també va participar en l’acte de divendres.
{{ comment.text }}