La Garriga suspèn llicències per a parcs solars en sòl no urbanitzable

La suspensió estarà vigent un any mentre es reformula el pla urbanístic municipal, segons ha aprovat el ple aquesta setmana

El 9 Nou
25/02/2023
La Garriga

El ple de l’Ajuntament de la Garriga ha aprovat, aquesta setmana, la suspensió de llicències per a parcs solars fotovoltaics en tot l’espai no urbanitzable del municipi. La suspensió estarà vigent mentre s’està treballant en la formulació del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). La regidora de Medi Ambient, Neus Marrodan, explica que la decisió es pren “per la necessitat de protegir aquestes zones per evitar posar-hi parcs sense ordre ni concert”. I afegeix que l’equip de govern (ERC i no-adscrits) “aposta perquè les instal·lacions fotovoltaiques es posin en terrats o en sols ja malmesos i que l’energia que se’n derivi sigui per al municipi”.

L’any 2021, la Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat va informar desfavorablement d’un projecte d’implantació fotovoltaica al municipi. Era un projecte que se situaria en terrenys de Can Busquets, prop del terme municipal de l’Ametlla.

El punt es va aprovar amb els vots del govern municipal, la CUP i el PSC. Montse Llobet, de Junts, va justificar l’abstenció perquè “la Generalitat ja està treballant en una llei”. Pep Tarradas, de la CUP, va dir que “qualsevol debat sobre parcs fotovoltaics cal que vingui precedit per un debat global de com volem el poble, en concordança amb el nou POUM”. Des del PSC, Carlos Martín advertia que “cal saber conviure amb aquest tipus de plantes, en detriment d’altres de més contaminants”. I Ángel Guillén, de Cs, criticava “la hipocresia davant l’emergència climàtica”. I afegia: “Es vol energia fotovoltaica, però no en els nostres terrenys.”

Traspàs de la carretera de Samalús

El ple també va aprovar, per unanimitat, demanar el traspàs d’un tram de la carretera de Samalús (BP-5107). El tram comprèn el carrer Figueral des de Banys, el passeig Ignasi Sala, la ronda del Carril i la carretera de Samalús fins a l’avinguda Onze de Setembre. El tràmit té com a objectiu que Adif pugui fer-se càrrec de la seva reurbanització quan faci les obres de supressió dels passos a nivell. Aquestes obres estan lligades al desdoblament de la R3. Actualment, aquest tram és de la Diputació. Quan passi a ser municipal es podrà reajustar el projecte d’urbanització i eixamplar les voreres.

També es va aprovar, amb els vots del govern i la CUP, la modificació del conveni de gestió urbanística sobre la permuta de la fàbrica de Can Luna. El conveni ha de permetre la urbanització del tram posterior de l’edifici. Implica que l’antiga propietat de la fàbrica ha de dur a terme aquesta obra en un determinat termini de temps.

El ple també va aprovar una moció d’ERC, Junts, la CUP, PSC i no-adscrits que condemna els consells de guerra i les sentències del Tribunal de Orden Público. El text preveu crear instruments d’assessorament i acompanyament per a les famílies de les víctimes. Amb l’acompanyament es facilitarà l’obtenció de les certificacions de nul·litat i reparació i la promoció de polítiques integrals de memòria democràtica. Ángel Guillén va justificar la seva abstenció perquè “oblida les víctimes de la reraguarda, que van morir a mans de les milícies de la CNT FAI”. També va dir que ja existeix una llei de reparació jurídica de les víctimes dels tribunals franquistes.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 117 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't