La Generalitat fixa un índex de referència de preus de lloguer a Granollers i Mollet

Granollers i Mollet formen part del grup de 27 municipis catalans que tindran fixat un índex de referència de preus […]

Granollers i Mollet formen part del grup de 27 municipis catalans que tindran fixat un índex de referència de preus de lloguer. El Govern de la Generalitat ha posat en marxa aquest dimecres aquest índex, amb l’objectiu d’aportar transparència al mercat de lloguer i donar eines per frenar alguns increments desproporcionats que s’han produït els últims mesos en algunes ciutats de Catalunya.

L’índex de referència assenyala uns barems de preu que varien en funció de la localització de l’habitatge, la seva superfície, l’estat i els serveis addicionals, com els mobles, la plaça d’aparcament o la disponibilitat d’ascensor a la finca.

Per exemple, en el cas de Granollers, un pis situat al centre de la ciutat, amb 70 metres de superfície, en bon estat tindria un preu de referència d’uns 500 euros, amb una oscil·lació entre 446 en la banda baixa, o 565 en la banda alta. A Mollet, un pis de característiques similars tindria un preu de 475 euros (395 en la banda baixa i 580 en la banda alta).

Els 27 municipis en què s’aplicarà l’índex representen un 60% de la població a Catalunya. “Aquest índex comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat de lloguer”, ha dit la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. “S’ha acabat anar a cegues quan un ciutadà busca pis. Ara tindrà una referència clara i real del preu mitjà del lloguer d’un habitatge en funció d’on és i com és”, ha afegit.

L’índex pot consultar-se en una pàgina web en la qual es poden introduir les característiques de l’habitatge i acabar de saber-ne el preu de referència.

Incentius per al lloguer

Un cop comprovat el bon funcionament de l’índex, la Generalitat establirà mesures via decret per incloure incentius als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota del preu de referència. Són incentius com ara la prioritat per accedir a ajuts específics a la rehabilitació o per accedir a l’Avalloguer, un instrument de la Generalitat que, entre d’altres, dona garanties de cobrament als llogaters. També s’estudiarà la viabilitat d’establir desgravacions fiscals en impostos com el tram català de l’IRPF.

En els properes mesos es faran trobades de seguiment amb els ajuntaments per valorar-ne el funcionament i incloure-hi millores. Els ajuntaments també podran fer servir l’índex en les seves polítiques d’habitatge amb mesures com ara bonificacions de l’IBI per als propietaris que lloguin els pisos per sota de l’índex de referència.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't