La ILP del Montseny no aconsegueix les 50.000 signatures necessàries per tramitar-se al Parlament

Les entitats promotores havien demanat una pròrroga de 60 dies que el Parlament no els va donar

La iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) amb les entitats ecologistes Depana, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife, no han aconseguit les 50.000 signatures necessàries per iniciar el tràmit legislatiu al Parlament. Les entitats s’han quedat amb 38.825 firmes -la xifra d’aquest diumenge al vespre- recollides en un termini que acabava aquest dilluns.

La ILP volia dotar el Parc Natural del Montseny d’una llei de protecció pròpia i específica que definís jurídicament els nivells de protecció i servís d’escut davant de “polítiques especulatives i d’infraestructures injustificades que comprometen, encara més, el futur del Parc Natural ja prou difícil davant de l’escenari d’emergència climàtica”, exposaven.

Carles Lumeras, de la CSM, lamenta que la mesa del Parlament no els concedís –per unanimitat de tots els grups representants– la pròrroga de 60 dies prevista i que van demanar. “Estava argumentat perquè s’estava organitzant el sistema de signatura electrònica. Ni el govern ni el Parlament havien fet res i ho estàvem preparant nosaltres. Ho vam treballar molt però la tardança de les respostes de l’administració van fer que se’ns esgotés el termini. Havíem fet la feina però no la podíem utilitzar”, indica. “Calculàvem que amb un mes més en tindríem prou per arribar a les 50.000 signatures.”

La recollida va iniciar-se just el març de 2020, dies abans de l’esclat de la pandèmia, que va paralitzar-la. “La situació no s’ha normalitzat fins ara quan hi torna a haver gent als carrers o a les universitats”, diu Lumeras per posar sobre la taula les dificultats que han hagut de superar.

També lamenta que no han pogut generar “el debat públic entorn de la protecció dels espais naturals” que volien fer per la impossibilitat de convocar actes. Amb tot, valora l’“alt grau de conscienciació” de les persones que viuen al voltant del Montseny: unes 30.000 firmes han estat aportades per la CSM de persones del Baix Montseny, Osona i Girona. A banda de la pandèmia, la ILP es va veure afectada per les eleccions al Parlament del febrer.

Les entitats promotores valoren fer un acte al Parlament per lliurar les signatures i denunciar que no se’ls concedís la pròrroga. Tampoc descarten tornar a tramitar la ILP. “Som capaços de tornar-la a presentar.”

“El Parc Natural està protegit”

Joana Barber, directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny, defensa que “el Parc Natural ja té un decret des del juny on s’especifica que el Parc és tot el territori i que tot està protegit”. “No entenc quin és el sentit de voler tirar endavant la ILP”, diu Barber després de la publicació del decret que resolia la situació “dels espais que havien quedat als llimbs” per la resolució judicial que anul·lava el pla especial de 2008.

Lumeras sosté que la ILP va afavorir que es publiqués el nou decret de límits i el procés per renovar els òrgans de govern. Barber explica que ja hi ha una proposta de representants per al nou consell consultiu i que, quan es tanqui, es treballarà la composició de la junta rectora, que assumirà el govern del Parc Natural que, fins ara, feia el consell coordinador. Membres del nou consell consultiu formaran part de la junta rectora.

Segons Barber, volen tenir el procés tancat el maig de 2022. També s’està treballant en el nou pla de protecció, que es tramitarà a través de la Llei d’Espais Naturals.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't