El Vallès Oriental va perdre durant el 2020 el 12,6% del seu teixit industrial a causa de la pandèmia. Si la comarca havia tancat el 2019 amb 2.515 empreses actives en aquest sector, la xifra s’havia reduït a finals de l’any passat a 1.879. Malgrat aquesta davallada, però, la indústria ha estat el sector econòmic que millor ha suportat l’impacte de la coronacrisi, segons dades de l’Informe de Conjuntura Econòmica 2019-2020 que ha publicat el Consell Comarcal.
Segons les mateixes dades, durant el 2019 s’havia mantingut la creació de llocs de treball de les activitats industrials iniciada en anys anteriors, si bé durant el tercer trimestre de l’any es va començar a registrar una certa desacceleració. El 2020, en canvi, la pandèmia va provocar una caiguda sobtada de la contractació entre el març i el juny, però un cop superada aquesta davallada el sector va experimentar una ràpida recuperació durant el segon semestre.
En termes generals, els sectors més castigats per la coronacrisi són aquells on l’activitat s’ha vist més alterada per les restriccions derivades de la pandèmia, com ara l’hostaleria, l’oci o la cultura. Justament, l’informe assenyala que és en aquests mateixos sectors on l’ocupació sol ser més precària. El document també destaca com, malgrat la pèrdua generalitzada de centres de cotització, tots aquests sectors han aconseguit mantenir els índex d’ocupació més o menys estables respecte l’any anterior.
Atur a l’alça
L’Informe de Conjuntura Econòmica destaca que l’inici de la pandèmia va suposar una aturada en sec de l’etapa de creixement econòmic iniciada l’any 2014. Tot i que durant els últims mesos de 2019 ja s’havia pogut observar un lleuger repunt de la taxa d’atur i una certa desacceleració en la contractació, les dades mostren com la caiguda es va precipitar a partir del mes de març de 2020, amb l’entrada en vigor del primer estat d’alarma i l’inici del confinament domiciliari.
Si el Vallès Oriental havia tancat l’exercici 2019 amb una taxa d’atur de l’11%, aquesta es va disparar gairebé quatre punts en tan sols cinc mesos, i es va situar al 13,67% el desembre de 2020. A partir d’aquí, les dades de 2021 assenyalen una certa tendència a la baixa fins al mes de maig –l’última dada recollida–, quan havia baixat fins al 13,01%.
“A nivell econòmic, la pandèmia ha suposat el cop més dur que hem patit com a comarca des de la restauració de la democràcia. Ho constaten les dades que hem recollit a l’informe”, apunta el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Jordi Manils, en declaracions a EL 9 NOU, qui també assenyala la via de l’ERTO com un mecanisme eficaç a l’hora de preservar ocupació i teixit productiu en temps de crisi.
“Un altre factor que es posa de manifest a través de l’informe és com els ERTO ens han ajudat a salvar molts llocs de treball. Si no haguéssim tingut aquesta eina al nostre abast, la destrucció d’ocupació i d’indústria que hagués patit la comarca hauria estat molt més considerable i, per tant, ara estaríem davant d’un escenari molt pitjor del que tenim”, afegeix Manils. Per sectors, la indústria va ser la que més ERTOS va presentar durant el 2020, seguida del comerç i l’hostaleria.
Pel que fa a la tendència a la baixa que la taxa d’atur va registrar durant els primers mesos de 2021, Manils confia que sigui un primer indicador d’una recuperació que s’hauria de començar a concretar de cara a l’any vinent. “El 2022 serà l’any de la recuperació. Hi ha possibilitats reals de tornar-nos a situar a nivells anteriors a la pandèmia, tant a nivell de PIB com de contractació i d’ocupació”, afirma.
En aquest sentit, el conseller destaca el pes dels fons Next Generation de la Unió Europea a l’hora de definir projectes amb valor afegit que contribueixin a generar ocupació des d’àmbits com els de les Noves Tecnologies o l’atenció a les persones. “Des del Consell Comarcal ja tenim una quinzena de projectes a punt per presentar. Ara falta saber de quins recursos disposem”, conclou Manils.
{{ comment.text }}