La PAH demana la revisió del protocol d’empadronaments a les Franqueses

L’Ajuntament afirma que el procediment actual garanteix els drets a accedir als serveis socials a tothom

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’àrea de Granollers ha demanat a l’Ajuntament de les Franqueses que revisi el protocol que es fa servir per registrar empadronaments perquè afirma que contradiu el que estableix una resolució de la presidència de l’Institut Nacional d’Estadística i de la Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local en què es dicten les instruccions als ajuntaments sobre la gestió del padró municipal.

En aquesta resolució, que data del maig del 2020, es diu que els ajuntaments no tenen competència per jutjar qüestions de propietat, d’arrendaments urbans o, en general, de naturalesa jurídico-privada.

En un comunicat, la PAH, diu que el protocol municipal entra en contradicció amb aquesta resolució en dos dels seus punts, quan diu que si l’immoble resulta ser d’un particular o d’un gran tenidor i està cedit per a la mesa d’emergència social es denega l’empadronament. La plataforma diu que va plantejar aquest fet a la regidora de Regim Intern, Montserrat Vila, i al cap tècnic de l’àrea, en una reunió que van mantenir la setmana passada.

“Segons la nostra visió, en cap cas denegar l’empadronament d’algú protegeix els drets d’algú altre, ja que la possible usurpació d’una propietat s’ha de dirimir als jutjats com pertoca i sí que desprotegeix dels seus drets les persones que habiten el domicili.”

Segons la nota informativa de la PAH, la regidora Vila va adoptar el compromís de corregir aquests punts i substituir-los per uns de nous que especifiquin quins mecanismes s’adopten si una persona demana empadronar-se en un domicili on altra gent ja està empadronada i no tenen el seu permís per fer-ho.

Per la seva banda, la regidora Montserrat Vila ha explicat a EL 9 NOU que el procediment actual garanteix els drets de tothom i que, d’acord amb el protocol, en el cas que alguna persona no tingui l’autorització del propietari de l’habitatge per empadronar-s’hi, l’Ajuntament li dona l’oportunitat de fer-ho en una adreça municipal.

“Quan algú ve a empadronar-se en un habitatge on hi ha empadronades altres persones, pensem que es poden vulnerar els drets d’aquestes altres persones. I per això ho fem en una adreça municipal. D’aquesta manera, garantim que el major nombre de persones poden tenir accés a serveis com l’educació, la sanitat i les polítiques socials. Revisarem els protocols, però hem de garantir els drets de tothom”, diu la regidora de Règim Intern.

Vila també ha posat de relleu que l’Ajuntament disposa d’una persona que treballa en col·laboració amb la Policia Local que, quan es demana un empadronament, comprova que la persona visqui realment on diu i que, en cas que hi hagi alguna dificultat, se l’empadrona en una adreça municipal. La regidora remarca que ha tingut trobades amb diversos col·lectius per tal de “garantir els drets de les persones que són aquí i que treballen aquí, però que per diferents circumstàncies no es podrien empadronar”.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't