Les assemblees de treballadors de l’empresa fabricant d’equips d’il·luminació Luxiona celebrades aquest dijous van rebutjar les condicions que proposava l’empresa per reduir la plantilla. El dia abans, la direcció havia fet una proposta en la negociació amb els sindicats –que ha superat el mes de període de consultes– que hauria suposat el pagament de 25 dies per any treballat amb un màxim de 13 mensualitats, lleugerament superior al mínim legal de 20 dies per any i 12 mensualitats. El pagament s’hauria fet fraccionat i el total no s’hauria cobrat fins al cap de nou mesos.
El rebuig de la plantilla, com avançava aquest periòdic dilluns passat, es basava en l’absència de garanties totals de cobrament per als afectats i sobre els plans industrials de futur per a la planta de Canovelles. La plantilla ha considerat insuficients aquestes garanties, motiu pel qual la proposta queda rebutjada i ara la decisió final correspondrà a les autoritats laborals. Sigui quina sigui la decisió, el total d’afectats en aquest procediment d’acomiadaments col·lectius serà lleugerament més baix al que havia plantejat la direcció quan va presentar l’expedient. Dels 52 afectats en la primera proposta, la xifra s’ha reduït a 45.
En tot cas, la xifra és molt propera a deixar la plantilla de Canovelles en la meitat de l’actual. És un contingent de treballadors que els representants laborals consideren insuficient per donar prou garanties d’una continuïtat de l’activitat industrial a Canovelles, tradicionalment un dels principals centres de producció del grup, i la seu central.
Luxiona és un grup amb una llarga trajectòria en el mercat, que sorgeix de la unió de diferents marques com Troll, Metalarte, Sagelux o Josfel, que partien de l’antiga J. Feliu de la Penya. El grup, que en els últims exercicis havia obtingut una facturació de 60 milions d’euros, havia estat adquirit a principi d’aquest any per la societat de capital privat Sherpa, que va assumir la majoria de les accions, fruit dels acords amb les famílies fundadores i empreses de capital risc vinculades a CaixaBank –que havia rebut la participació arran de la compra de Banca Cívica– i el Banc Sabadell.
L’empresa destaca per la notable presència internacional, amb filials a Mèxic, el Perú, Polònia i la Xina, a més de Saragossa.
{{ comment.text }}