La població de senglars al Parc Natural del Montseny va tornar a créixer l’any passat després de tres anys amb tendència a la reducció. En concret, s’estima una densitat de 15 porcs per cada 100 hectàrees (o quilòmetre quadrat) en aquest espai natural.
L’augment se situa al voltant del 20%. Aquesta densitat és una de les xifres més altes de tot Catalunya juntament amb l’Alt Empordà i la zona volcànica de la Garrotxa i és la segona xifra més alta des de la temporada 1998/1999, quan va començar a estudiar-se la població d’aquesta espècie a través del Programa de Seguiment de les Poblacions de Senglar a Catalunya ,que està coordinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que compta amb la col·laboració de la Diputació.
L’estudi es nodreix de les dades aportades per les societats de caçadors (18 en el cas del Montseny, 14 del Montnegre i el Corredor i 8 de les Serralades Litoral i Marina) de les 22 zones estudiades.
Com al Montseny, la població de senglars també va a l’alça al Parc Natural del Montnegre i del Corredor. Amb les dades de la temporada de caça 2019/2020 s’estima una densitat de 13 senglars per cada 100 hectàrees. L’augment se situa entorn del 30% respecte a la temporada anterior. En canvi, als parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina hi ha un retrocés de la població per situar-se a l’entorn d’uns 7,5 exemplars per cada 100 hectàrees.
Els autors de l’estudi expliquen que “la densitat de senglar ha augmentat o s’ha mantingut estable a la major part d’observatoris (18 dels 21 amb dades)”. “Alguns dels espais situats a les zones de densitat més altes manifesten augments molt importants. En general, l’alta pluviometria i la bona anyada de gla de la tardor de 2018 han afavorit els increments de densitat durant l’any 2019, particularment a les zones forestals amb planifolis. Tot i això, les sequeres de la primavera i l’estiu (i altres factors locals) han frenat l’augment o han permès davallades en alguns espais”, comenten.
{{ comment.text }}