La policia vincula una casa d’antiguitats de Sant Celoni amb la venda d’una litografia falsa de Dalí

La policia estatal vincula una casa d’antiguitats de Sant Celoni amb la venda d’una litografia falsa del pintor Salvador Dalí. La venda de l’obra es va fer en una subhasta per internet. La policia ha detingut un exgalerista d’art a Barcelona relacionat amb el cas.

El 9 Nou
11/10/2012

La Policia Nacional ha detingut a Barcelona un exgalerista d’art que es dedicava a vendre litografies falses de Salvador Dalí i ha intervingut 47 falsificacions de la sèrie “Rellotges Tous” de l’artista català.

Segons que ha informat avui la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, les obres intervingudes, que han estat dipositades a la Fundació Gala-Dalí per a la seva custòdia i peritatge, són litografies atribuïdes a l’artista i acompanyades de certificats notarials, també falsos, que constataven la seva suposada autenticitat.

La investigació va començar quan la policia va tenir coneixement que s’havien posat a la venda, en una subhasta a Internet i en una galeria de Barcelona, dues suposades obres de Dalí idèntiques, signades per l’artista i amb la mateixa numeració i sèrie.

La policia, que ha acusat el detingut dels delictes d’estafa, falsificació de documents i un altre contra la propietat intel·lectual, ha informat que els primers indicis de la comissió del delicte es van produir quan la Brigada Provincial de Policia Judicial de Múrcia va sospitar de l’autenticitat d’unes obres atribuïdes a Dalí que venien dos establiments de Catalunya.

En un principi el seu aspecte indicava que totes dues podrien ser originals, encara que resultaven idèntiques, amb la mateixa numeració i sèrie i les dues signades suposadament per l’artista, segons fonts de la Prefectura Superior de Policia.

La investigació va permetre a la policia la identificació i localització dels dos comerços, una casa d’antiguitats de Sant Celoni i una galeria d’art de la ciutat de Barcelona.

A cadascun dels establiments, els investigadors van trobar una litografia idèntica a l’altra, amb la mateixa numeració i sèrie, les dues proveïdes amb els seus certificats notarials d'”autenticitat”.

La casa d’antiguitats de Sant Celoni venia l’obra en subhasta per Internet i l’establiment de Barcelona l’oferia de forma directa al públic.

Segons la policia, les dues obres havien estat adquirides, amb els seus corresponents certificats manipulats, al mateix exgalerista.

La policia també ha intervingut a cadascun dels dos establiments tres litografies més, de la mateixa sèrie “Rellotges Tous”, amb els seus certificats notarials d’autenticitat similars i també venudes pel mateix intermediari.

Els investigadors van comprovar que les litografies falsificades provenien d’un marxant de Barcelona que se les hauria cedit al detingut per a la seva comercialització.

Els agents del Grup de Patrimoni Històric de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona, en col·laboració amb la Brigada Provincial de Policia Judicial de Múrcia, van aconseguir així recuperar 39 litografies més de la mateixa sèrie que havien estat adquirides anys abans juntament amb les vuit ja intervingudes al mateix marxant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 63 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't