La pregonera de l’Ascensió recorda els vells mercats de Granollers i reivindica la vigència del comerç

Roser Soldevila evoca esdeveniments de la ciutat, en molts dels quals ha intervingut com a florista

Els dijous de mercat han format part de la trajectòria de la florista Roser Soldevila que, aquest dimarts, ja pronunciat el pregó que suposa el tret de sortida de la Fira i Festes de l’Ascensió. Soldevila recorda els mercats de ben petita, perquè és nascuda al carrer Corró, a tocar de les antigues parades del Rengle, i perquè hi acompanyava sovint els seus avis, que feien de pagesos a ca l’Estrada, a Canovelles.

El mercat ha estat un dels eixos del pregó, però Soldevila també ha volgut fer un recorregut pel passat a través de la seva família, en particular el seu pare, continuador d’una tradició familiar de jardineria i de les flors que ha superat generacions fins a l’actualitat: la filla de la pregonera és la responsable de la botiga Les Flors, que és a prop de complir 40 anys.

Dels anys d’infància, en recorda les olors del camp. De la casa dels seus avis a Canovelles. I del mercat dels dijous al qual anaven els seus familiars i pagesos de tota la comarca i que culminava amb l’arròs a la cassola, ja fos de la Fonda Europa del Layón, de Cal Quico Puig o de la seva àvia. D’aquells anys, n’extreu la lliçó que “cal escoltar la natura”. “L’escoltem poc”, diu Soldevila.

La pregonera va fer un recorregut per la trajectòria del seu pare, que a més d’aprofundir en el coneixement de l’ofici a Barcelona, va ser regidor a l’Ajuntament de Granollers durant la Guerra Civil. Cridat a files va acabar a Argelers i, allà, va rebutjar l’oferta d’anar a Mèxic, perquè tenia la promesa a Granollers. Quan va tornar a la ciutat, “el van fer pres, pres polític, hi ha coses que no canvien”, relata.

L’ajut d’alguns veïns de la ciutat -“quatre homes bons”- li van permetre de sortir de la presó, i fer de jardiner fins que va obrir la botiga amb la seva dona el 1950. La floristeria creixia al ritme de la ciutat, i també dels actes que es feien, com La Semana del Cine Español, que es feia al Majestic. Una sala de cine que Soldevila es va encarregar de recordar a l’alcalde que és “enyorada” a la ciutat.

Com a responsable de la floristeria, ha tingut oportunitat de participar directament en esdeveniments com el Festival de Música i els jocs olímpics i de col·laborar amb la colla de gegants (“els gegants seran sempre nostres”, va proclamar). I també de col·laborar en la creació de Gran Centre i dels avenços assolits per al comerç de la ciutat. Soldevila lamenta que en els últims anys estiguin tancant comerços “de tota la vida”. “El petit comerciant corre perill, però el comerç és valent”, diu.

La pregonera defineix Granollers com una “terra de bona gent, amb aire de ciutat però flaire de poble”. I remata el pregó amb un bon auguri: “sempre tindrem mercat”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't