La propietat de Can Santa Digna, a Llerona, valora obrir la casa a altres col·lectius vulnerables

La fundació que impulsa el projecte entén que les necessitats han canviat però asseguren que el projecte mantindrà la finalitat social d’ajudar a col·lectius vulnerables

El 9 Nou
10/08/2020
Les Franqueses del Vallès

La Fundació Mercè Fontanilles, propietària de la masia de Can Santa Digna, a Llerona, obre la porta a l’acollida d’altres col·lectius de persones vulnerables al centre que impulsen a la casa i que, inicialment, estava pensat per a menors immigrants no acompanyats.

“Pot ser un projecte diferent perquè la situació actual és diferent de la que hi havia fa tres anys i, fins i tot, de la que hi havia fa tres mesos”, comenta a EL 9 NOU Pere Molins, secretari de la Fundació Mercè Fontanilles, que preveu 42 places residencials i 15 més de no residencials i un centre de formació i inserció laboral lligat a l’activitat agrària i a la restauració.

“Hem de fer un projecte que s’adapti a la situació i a les necessitats”, admet Molins, que reconeix que la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet reduir la xifra de menors estrangers sense suport familiar que arriben a Catalunya.

A la vegada, ha generat noves situacions de vulnerabilitat sanitària i econòmica en altres col·lectius. “Hi ha persones que han quedat molt més castigades. Ens obre diferents possibilitats” amb col·lectius com persones que es quedin sense llar, dones maltractades o gent gran. Es farà “escoltant tothom i veient quines són les necessitats que es prioritzen”. Serà en diàleg amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Ajuntament i amb els veïns del Gorcs. Alguns van mostrar recels amb l’arribada dels menors estrangers.

En tot cas, el que no canvia és la filosofia de tirar endavant “un projecte residencial amb caràcter social per ajudar persones vulnerables” a la finca Can Santa Digna, que van adquirir fa uns tres anys i que creuen que pot “aportar valors a un projecte social” com el d’aquesta fundació.

L’alcalde, Francesc Colomé, confirma que s’han emplaçat amb l’entitat al setembre per parlar “d’anar consensuant una activitat d’interès social i local per a la masia tenint en compte que el projecte no ha de variar la seva essència: ha de ser al servei de persones i col·lectius més vulnerables d’acord amb les finalitats socials d’aquesta fundació”, que ha tingut “un comportament exemplar en tot aquest procés”, insisteix Colomé.

El pla especial en tràmit

En paral·lel, continua el tràmit per a l’aprovació del pla especial. Es va aprovar inicialment i va passar per un tràmit d’exposició pública. “El projecte inicial té l’OK per seguir endavant amb alguns requeriments de les administracions. S’actualitzarà tenint en compte les al·legacions”, explica Molins, que espera, entre setembre i novembre, tancar la proposta perquè l’Ajuntament en faci l’aprovació provisional.

Llavors, quedarà pendent la definitiva que haurà de fer la Generalitat. “Hi ha necessitats socials a Catalunya, a la comarca i al municipi, i ens agradaria que la burocràcia no se’ns mengés”, diu Molins.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 133 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't