La reobertura de Sant Miquel del Fai encara no té data

Ara s’està treballant per posar les noves baranes i renovar l’enllumenat exterior de l’espai

La Diputació de Barcelona està enllestint les obres de renovació de totes les baranes i de l’enllumenat exterior del paratge de Sant Miquel del Fai. Amb tot, l’espai natural, tancat des del juny de 2017 quan l’ens provincial va fer efectiva la compra de la finca, segueix sense tenir marcada al calendari una data per a la reobertura al públic. Ho han confirmat a EL 9 NOU fonts de la Diputació.

Inicialment, es va preveure el tancament del recinte durant un any per posar-lo a punt per rebre visitants. A banda de l’import de compra, la Diputació va fixar en més d’un milió d’euros la inversió per posar al dia l’espai natural i monumental que forma part del Pla d’Espais d’Interès Naturals dels Cingles de Bertí.

Les obres no van començar fins al setembre de 2019, després que s’elaborés i es presentés als tres ajuntaments –Bigues i Riells, Sant Feliu i Sant Quirze Safaja– un pla d’usos i un pla d’obres que es va enllestir el novembre de 2018.

A partir d’aquest moment, es van tancar els projectes d’obres i es van iniciar els tràmits de licitació i d’obtenció dels permisos municipals. Tot plegat, però, no es va poder culminar abans del març de 2019. Això va frenar l’inici de la primera actuació –els treballs de neteja i consolidació de totes les cingleres que envolten el paratge– fins al setembre perquè des de principis de març i fins a final d’agost no es poden executar obres que puguin destorbar el procés de cria de l’àliga cuabarrada, que té nius en aquest sector del cingles.

I, un cop iniciada, la intervenció també va avançar amb més lentitud de la que s’havia previst. “El més important és garantir les condicions de seguretat durant l’execució de les obres, ja que els informes geològics desaconsellaven treballar durant les primeres hores matinals i després del dies de pluja”, indiquen les mateixes fonts.

Finalment, els treballs per assegurar les cingleres van acabar aquest mes de març passat. A partir d’aquí, s’havia de seguir amb la renovació de les baranes i el canvi de tota la instal·lació de l’enllumenat exterior. No es podia començar mentre es treballés a les cingleres. Era pel risc de despreniments lligats als treballs, que, a més de representar un perill pels operaris, podien haver malmès les noves baranes i llums. Aquesta part de les feines sí que era compatible amb la cria de la rapinyaire.

La declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19 es va afegir als entrebancs. “Tot el procés de construcció s’ha vist afectat greument també pels temporals de pluja i, posteriorment, pel temporal Glòria a inicis d’aquest any, que ha motivat nous endarreriments en l’execució de les obres.”

De les inversions previstes per la Diputació, queda pendent la millora de la zona d’aparcament, situada en terme de Sant Quirze. Aquesta obra encara està pendent de la consignació pressupostària per tirar endavant.

També hi hagut un tema més administratiu. La compra i les primeres actuacions es van liderar des de Presidència de la Diputació. Però la iniciativa ha de passar a Espais Naturals. De fet, representants dels tres municipis implicats ja es van reunir la setmana passada amb el diputat delegat d’aquesta àrea, Josep Tarín. Va servir per determinar la participació dels municipis en la gestió de l’espai i conèixer la situació de les obres.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 177 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't