La sequera, principal culpable de la davallada de les poblacions de papallones al Mediterrani

Fins ara, es creia que el factor més determinant era l’augment de la temperatura. Ho certifica un estudi on ha participat del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Fins ara es considerava que els cavis de temperatura eren la causa principal de la reducció del nombre d’ocells i papallones. Un estudi del Museu de les Ciències Naturals de Granollers i de l’Institut Català d’Ornitologia ha demostrat que la sequera és el factor més determinant d’aquesta davallada.

El treball, publicat a la revista Scientific Reports s’ha basat en les dades recollides a Catalunya durant 25 anys del programa de seguiment de papallones i 17 anys del d’ocells. Amb tot, es pot fer extensiu a altres zones de clima mediterrani.

Segons Constantí Stefanescu, coautor de l’estudi i investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, “aquesta situació és particularment rellevant en sistemes mediterranis, els quals estan fortament limitats per la quantitat i l’estacionalitat de les pluges”.

L’estudi mostra que l’efecte de les precipitacions actua de forma oposada entre les dues poblacions estudiades. Les espècies de papallones dels entorns més secs i les espècies dels ocells d’ambients més plujosos són les que més estan patint el descens de les precipitacions. “Les papallones, especialment durant els estadis d’eruga, no poden suportar la sequera extrema, s’assequen i moren.

Els ocells, en canvi, poden suportar millor l’estrès hídric, explica Sergi Herrando, coautor de l’estudi. “A l’alta muntanya, si coincideix una davallada de la precipitació amb la temporada de cria dels ocells, es pot produir una manca de menjar i posar en perill les cries”, afegeix.

Per fer l’estudi s’han utilitzat les dades dels programes de Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) i el Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (CBMS), impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i organitzats, respectivament, des de l’Institut Català d’Ornitologia i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Els mostrejos d’ocells i de papallones els fan centenars de voluntaris formats en la identificació d’espècies. Durant el seu temps lliure, observen i registren com canvien les poblacions en aquest dos grups biològics.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 787 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't