La transsexualitat, definida com a “problema de salut”en un informe del CUAP de Granollers

Va anar al metge perquè li feia mal un genoll

“Va ser la mare qui se’n va adonar quan va llegir l’informe. Em vaig quedar flipant i em vaig indignar molt.” Ho explica un noi de 27 anys, veí de Granollers, que des de fa un any està en tractament hormonal pel canvi de sexe, de dona a home.

El noi, que no vol revelar el seu nom, es refereix a la situació que va viure dissabte passat, quan va acudir al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de l’avinguda del Parc per dolor en un genoll. L’escrit deia textualment: “Dona de 27 anys amb els problemes de salut actius i rellevants…” I identificava el primer d’aquests problemes com a “transexualitat”.

El noi es queixa, a més, que es referissin a ell com a dona quan assegura: “En els ordinadors de Salut ja surto amb el meu nom d’home”. En la targeta sanitària i en el DNI apareix amb el nom de dona i amb el gènere femení, però ell remarca que ja fa un any que rep tractament hormonal al CAP Sant Miquel.

La mare del jove va penjar el fet al seu perfil de Facebook. “No està malalt, senzillament ha trobat la seva identitat. Està clar que avui en dia hi ha facultatius als quals els queda molt per recórrer”, deia. I a partir d’aquí va arribar a coneixement de l’associació Trenquem Armaris, que va fer públic el cas i ho va denunciar al punt LGTBI de Granollers.

“En el seu historial apareix que rep tractament hormonal, però no com a problema de salut. És absolutament inadmissible. Ell ha comunicat el canvi de nom en masculí i a tot l‘informe apareix en femení. És una manca de respecte a la persona”, diu Marina Vila, vicepresidenta de Trenquem Armaris. “Aquestes coses s’han de visibilitzat perquè si no surten a la llum mai avançarem en aquest sentit.”

La regidora d’Igualtat de Gènere i LGTBI de Granollers, Maria del Mar Sánchez, explicava a EL 9 NOU que aquest dijous, el noi encara no s’havia posat en contacte amb el punt LGTBI.

“El punt és un servei d’atenció integral (SAI) LGTBI que tenim en conveni amb la Generalitat per atendre situacions de discriminació en diversitat sexual, fer acompanyament i donar suport. Quan rebem un cas el posem en coneixement de la Generalitat, que es qui en té les competències. No entrem en valoracions dels fets”, diu Sánchez.

I des del servei d’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha emès un comunicat que diu: “Per tal que el professional sanitari conegui tots els aspectes relacionats amb la salut del pacient i poder oferir una atenció de qualitat i ajustada a les seves necessitats, la història clínica de totes les persones que reben algun tipus de tractament farmacològic fa constar el detall d’aquest tractament, així com els motius que el justifiquen. Actualment, la terminologia que utilitza el programa d’història clínica informatitzada (eCAP) es basa en el sistema de codificació internacional europeu CIE-10, que inclou el terme transsexualitat a efectes estrictament descriptius. En aquest sentit, s’està revisant l’aplicació dels estàndards internacionals del sistema de codificació, així com el mecanisme de redactat automàtic de les eines informàtiques de gestió clínica.”

Afegeix que el pacient va ser atès correctament i que no hi ha cap reclamació feta per vies oficials. I deixa constància “que en cap cas es va fer un mal ús de la codificació ni, per descomptat, aquest ús comporta la més mínima discriminació envers el pacient”.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 488 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't