La vacunació no remunta al Vallès Oriental

El volum de vacunes posat la setmana passada va ser el més baix des finals de març quan els col·lectius que es podien vacunar encara estaven limitats per l’edat

El 9 Nou
19/09/2021
Granollers

Les dades de vacunes de la Covid-19 injectades al Vallès Oriental no remunten. Després del petit augment –centrat en les segones dosis– experimentat els primers dies de setembre, la setmana passada (entre els dies 6 i 12 de setembre) el nombre de vaccins administrats va tornar a caure.

Segons les xifres publicades dijous pel Departament de Salut, van ser 8.473, 3.457 primeres dosis i 5.016, segones. És la xifra més baixa des de finals de març, quan les persones que es podien vacunar estaven molt més acotades per les limitacions de l’edat.

I queda molt lluny dels registres màxims, que van arribar a 41.060 vaccins administrats la setmana del 28 de juny al 4 de juliol. La xifra més alta de primeres dosis en una setmana va ser aquests mateixos dies (17.704) i el rècord de segones dosis setmanals va arribar la setmana següent –del 5 a l’11 de juliol– amb 25.409 punxades en set dies.

Els més vacunats

Per territoris, l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Roca és la que presenta millors xifres amb el 69,9% de la població vacunada amb les dues dosis. Són 7.354 habitants dels 10.521 que té aquesta ABS.

Molt a prop queda l’ABS de Martorelles (inclou també els municipis de Sant Fost i Santa Maria de Martorelles), que, amb les dades publicades aquest dilluns pel Grup de Recerca amb Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té el 69% de persones amb dues dosis del vaccí contra el coronavirus (10.063 de 14.597).

Aquests dos territoris són també els llocs on el percentatge de vacunats amb la primera dosi és més alta: 80,52% i 78,83% respectivament. Tenint en compte les segones dosis, el tercer amb una xifra més alta és l’ABS de la Vall del Tenes que frega el 77%.

I els menys vacunats

Per contra, hi ha dos territoris sanitaris on la xifra de vaccinats amb dues dosis no arriba al 60%. És l’ABS de Granollers Oest-Canovelles (inclou tot el municipi de Canovelles i els barris Congost i la Terra Alta, de Granollers) on han rebut les dues punxades 12.726 persones de les 23.475 que tenen com a referència l’ambulatori del carrer Indústria.

Això és poc més del 54% del total. Una mica per damunt hi ha l’ABS de Sant Celoni (inclou també Vallgorguina, Gualba, Campins, Montseny i Fogars de Montclús) amb gairebé el 59% de la població amb les dues dosis injectades. Són 21.514 persones de les 23.475 que hi ha. Just aquestes dues ABS –juntament amb la Llagosta– és on l’Institut Català de la Salut ha centrat esforços aquests darrers dies amb accions concretes per fomentar la vacunació amb l’opció de fer-ho al mateix municipi i sense cita prèvia.

Pauta completa amb percentatge superiors

Tot i que no hi ha cap ABS que, amb les dades actualitzades dilluns, superés el 70% de veïns vacunats amb dues dosis, el percentatge de persones que es considera que tenen la pauta completa sí que l’assoleix perquè es considera que la tenen les persones que han passat la malaltia en els darrers mesos en rebre una primera dosi. De fet, segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Salut, al conjunt del Vallès Oriental el 71,8% de tota la població té la pauta completa. Si només s’agafen els majors de 12 anys, la xifra puja fins al 80,7%.

Per grups d’edat

A la comarca, per grups d’edat, la cobertura més baixa és en el col·lectiu de joves de 12 a 15 anys amb un 52% del total amb pauta completa. En canvi, la vacunació entre els 16 i els 19 anys (71% amb pauta completa) ja és més alta que la que hi ha als vallesans entre 20 i 29 anys (62,2%) i entre 30 i 34 anys (63,2%). Els grups de més de 66 anys superen el 90% de les persones amb pauta completa.

Rebuig a la vacuna

Les dades de la UPC recullen, també, el percentatge de persones que explícitament han rebutjat la vacuna per cada ABS. Els percentatges més alts es donen a les àrees de Parets (1,75%), Cardedeu (1,74%) i Granollers Oest-Canovelles (1,73%). Al Moianès, és del 2,55%.

La importància de vacunar-se

Una recerca del Biocomsc presentada aquest dimecres al Departament de Salut va posar xifres a l’impacte que han tingut les vacunes durant la cinquena onada. Segons va explicar Clara Prats, investigadora d’aquest grup de la UPC, han permès evitar entre 100.000 i 150.000 casos, entre 31.000 i 38.000 ingressos hospitalaris, entre 4.700 i 5.700 ingressos a unitats de cures intensives i entre 6.900 i 9.500 defuncions.

“Aquestes xifres donen molt de sentit a tot l’esforç fet amb la campanya de vacunació”, va indicar la doctora Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de la Generalitat.

Accions de vacunació quirúrgiques

Cabezas va reiterar que la idea del Departament de Salut és avançar cap a una vacunació més quirúrgica. “La idea és anar allà on hi ha més necessitat.” Això implicarà el tancament dels grans punts de vacunació massiva que hi ha al Vallès Oriental: el del Palau d’Esports de Granollers, el del centre cívic de Can Pantiquet, de Mollet, i el del Teatre Auditori de Llinars.

Cabezas va apuntar l’opció d’anar fent un replegament per territoris però no hi va posar data. “S’està estudiant i en un moment determinat es desactivaran però ho hem d’anar concretant i ja ho anirem explicant”, va dir. Salut també perfila accions de difusió amb persones que poden ser referents –influencers o esportistes– per acostar la vacunació a col·lectius concrets.

Pendents de la sisena onada

Prats també va fer previsions sobre l’impacte d’una possible sisena onada de casos que podria arribar entre finals de setembre i primers d’octubre, com va passar fa un any amb la segona. L’escenari “més probable” és que hi hagi “una estabilització” (ara els casos continuen baixant) o “un creixement” que seria més equiparable a la quarta onada. “Depèn de molts factors i és difícil de predir”, va assegurar, perquè “canvia molt la manera com ens relacionem durant l’estiu de com ho fem durant el curs i això té unes conseqüències”.

Amb tot, “estem molt millor que l’any passat perquè hi ha més cobertura vacunal”, va recordar, tot i que cal tenir en compte el factor de la variant Delta –més transmissible–, que no hi era fa un any. “El gran problema de la cinquena onada va ser la transmissió que vam tenir”.

En aquest sentit, va destacar el salt que representa arribar-hi amb un percentatge elevat de persones vacunades. “Passar del 60% al 80% de persones vacunades té uns efectes molt més grans que passar del 20 al 40%.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 57 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't