La vintena edició del MAC reunirà 70 ponents i més de 30 empreses a Granollers

El Mercat Audiovisual de Catalunya es farà el dia 12 de juny a Roca Umbert i comptarà amb Josep Cuní, Gemma Nierga i Ricard Ustrell.

Josep Cuní, Gemma Nierga i Ricard Ustrell seran a la vintena edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) que es farà dimecres de la setmana entrant, 12 de juny, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers.

La vintena edició amb un pressupost de 124.000 euros, 10.000 més que l’anterior, es farà en un sol dia en comptes de dos i oferirà una trentena de sessions amb uns 70 ponents i més de 30 empreses, de les quals 15 a la Fira MAC, segons ha explicat, en la presentació que s’ha fet aquest dilluns, el director del certamen, Josep Maria Codina. També hi han participat el director de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya, Josep Maria Martí; el director de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès; el cap d’operacions de la Xarxa de Comunicació Local, de la Diputació, Miquel Herrada i l’alcalde Granollers en funcions, Josep Mayoral.

Josep Cuní i Ricard Ustrell, periodistes de dues generacions diferents, conversaran amb Gemma Nierga per explicar com el seu treball quotidià es veu afectat per l’escenari digital i com encaren la comunicació en aquest nou panorama. Serà a les 4 de la tarda a la Nau B1.

Sèries d’èxit

Un  any més, el certamen tindrà continguts de ficció. Els guionistes de sèries d’èxit com Benvinguts a la família (TV3 Netflix), Les de l’Hoquei (TV3) o Sé quien eres (Tele5) parlaran sobre com treballar un guió televisiu d’èxit i la influència de les plataformes de sèries en els guionistes. Hi participaran Núria Parera, coordinadora de guió de Les de l’Hoquei, Ivan Mercadé, showrunner de Benvinguts a la família i coordinador de guió de Sé quien eres i Laia Aguilar, guionista de Madres (Tele5). Moderarà el debat Carmen Abarca, presidenta de Guionistes Associats de Catalunya i guionista de sèries com Com si fos ahir (TV3). Serà a les 6 de la tarda a la Nau B1.

També a la Nau B1, però a les 5 de la tarda, es parlarà sobre la proliferació de les deep fakes en una sessió conduïda per Josep Maria Ganyet i amb els periodistes Marc Argemí i Karma Peiró, la investigadora en intel·ligència artificial Elisabet Golobardes i el director d’estratègia digital i d’audiències de La Vanguàrdia, Javier Martínez.

Perspectiva de gènere

La perspectica de gènere també tindrà el seu espai. A 2/4 de 2 al plató del Centre Audiovisual, les periodistes Gemma Ruiz, Elvira Altés i Arantza Dies, moderades per la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, donaran pautes sobre què poden fer els mitjans de proximitat per evitar reproduir els estereotips i com contribuir a fer més visibles les dones, les seves veus, realitats i punts de vista.

La Xarxa de Comunicació Local ha preparat, amb el MAC, diferents sessions per donar eines als mitjans locals i comarcals per ser més competitius i professionals. L’expert en Social Media Pedro Rojas explicarà com implementar estratègies de màrqueting de guerrilla perquè els mitjans de proximitat tinguin més visibilitat a les xarxes socials. Elena Neira, professora de Comunicació Audiovisual de la UOC i experta en plataformes de video sota demanda com Netflix farà la sessió d’obertura del MAC, presentant els resultats, curiositats i xifres del primer any de Xala!, la primera plataforma de vídeo on demand i tendències en català.

El so del futur

De la mà de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya, l’àudio tornarà a tenir una presència important al MAC. Ramon Vives i Ismael Nafria parlaran de la revolució de l’àudio, de l’impacte que està tenint en la vida quotidiana i de la importància que les empreses tinguin una identitat sonora.

Una altra sessió, amb ponents internacionals i la veu del director de continguts de Catalunya Ràdio, Santi Faro, posarà el focus en la ràdio visual, és a dir, si posar càmeres als estudis radiofònics és una tendència europea, molt seguida a països com França, que també s’acabarà instaurant a casa nostra.

Les empreses presents al Fira MAC mostraran els seus productes tant als expositors habituals com al nou espai El Cercle, que servirà per fer presentacions de curta durada, projeccions i algunes de les sessions més especialitzades.

Enguany es convocarà la setena edició del Concurs de guió de projectes transmèdia MAC-GAC i es farà un taller sobre aquest àmbit, I durant el MAC també es convocarà la segona edició del Premi MAC-Fantàstik Granollers.

La nit del cinema català amb la projecció de la pel·lícula 7 raons per fugir, de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, al Cinema Edison i la jornada de programadors de la federació catalana de cineclubs són les dues activitats paral·leles que enguany s’han inclòs en la programació del MAC. Totes dues es faran al Cinema Edison, la primera el dimarts 18 de juny a les 8 del vespre i comptarà amb la presència de part de l’equip tècnic i artístic de la pel·lícula. I la segona dissabte 15 de juny.

Josep Maria Codina remarcava que l’edició d’aquest any ocuparà 2.200 metres quadrats, que se sumaran als 3.000 del Centre Audiovisual de Roca Umbert que ja està a plena activitat i que s’espera arribar a la xifra de 800 inscrits.

 

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't