Els resultats de les analítiques fetes a l’aigua dels rius Congost i Besòs després de l’incendi del 18 de març passat en unes naus de Montornès determinen que hi va haver “concentracions elevades d’alguns compostos volàtils (dissolvents orgànics) en concentracions molt per damunt del que es pot detectar habitualment en aquest tram”.
Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua, es van trobar, principalment, acetones, acetat de metil i acetat de propil. En total, però, hi havia fins a 25 dissolvents orgànics diferents, segons els resultats de les analítiques que es va fer dissabte, l’endemà de l’incendi.
Amb aquests resultats, l’ACA assegura que l’incident “és menor al que es va produir el desembre de 2019” arran de l’incendi que va destruir les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, també a Montornès. Amb tot, es van recollir alguns centenars de peixos morts, sobretot a la zona de Montcada i Santa Coloma.
Reducció en les analítiques de dilluns
A més, els mostrejos de l’aigua fets dilluns, tres dies després, “evidencien que les concentracions “ja pràcticament estaven normalitzades tret d’alguna petita punta en trams propers a la depuradora de Montornès”.
Per tot plegat, es conclou que l’afectació va ser “local” a la zona més propera a l’incendi: el tram final del Congost i el primer tram del Besòs. Les mostres preses a Montcada el dissabte donen concentracions “molt inferiors” que les que hi havia aigües amunt però són “superiors al que seria habitual”. Les proves de dilluns, ja donaven nivells “pràcticament normals”.
Segons l’ACA, les pluges que van caure -van fer doblar el cabal de 3 a 6 metres cúbics per segon- “van contribuir a una major i ràpida dilució”.
{{ comment.text }}