L’ACA instal·larà un nou punt de control al riu Congost a les Franqueses

Forma part de les accions incloses al projecte europeu Life Alnus. Permetrà estudiar la relació entre les oscil·lacions del cabal i el desenvolupament dels boscos de ribera

L’Agència Catalana de l’Aigua instal·larà un nou punt de control del cabal del riu Congost a les Franqueses. S’ha adjudicat un contracte destinat a habilitar un total de cinc punts de control a rius, el de les Franqueses i quatre més a la conca del riu Besòs. Els treballs tindran un cost de 25.900 euros i duraran sis mesos.

En concret, el punt de control es farà aigües avall del parc del Falgar, al terme de les Franqueses.

L’actuació forma part del projecte europeu Life Alnus i permetrà treballar per avaluar la relació entre les variacions del cabal del riu i l’impacte que aquest té sobre l’estat dels boscos com les vernedes. El pla estudia com millorar l’estat dels boscos de ribera i se centra en millorar la conservació de les vernedes mediterrànies.

L’objectiu és fixar un seguit d’accions per invertir la regressió i la degradació d’aquest hàbitat de ribera a Catalunya i que, després, es puguin transferir a la resta de conques ibèriques i al conjunt de països de l’arc mediterrani. L’estudi es fa en tres zones pilot: el riu Congost, l’Alt Ter i l’Alt Segre on s’hi inclouen 24 zones d’especial conservació (ZEC) i un 45% de la distribució regional de l’hàbitat del vern. A més, els tres trams fluvials tenen característiques diferents adaptades als trets dels diversos tipus de rius mediterranis.

Quatre anys d’estudi

Life Alnus és un projecte LIFE Nature & Biodiversity. Té una durada de quatre anys. que s’allargarà fins al juny de 2021. Hi participen el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, que el coordina; l’ACA; la Fundació Universitària Balmes, vinculada a la Universitat de Vic-UCC; l’Ajuntament de Granollers; la Fundació Catalunya La Pedrera; i MN Consultors en Ciències de la Conservació SL.

El finançament prové del Consorci Besós-Tordera i la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i de la Direcció General de l’Aigua, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 91 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't