L’agricultura ecològica es va començar a desenvolupar a Gallecs l’any 2005 i els pagesos membres de l’Associació Agroecològica de Gallecs han anat introduint noves varietats de blat, com l’espelta i l’espelta petita o bé lleguminoses com la mongeta del ganxet, el cigró menut i la llentia pardina.
Safont, que va fer de guia en una visita per l’espai rural organitzada aquest diumenge pel Centre d’Estudis Molletans, va explicar que històricament Gallecs havia estat gairebé un monocultiu d’ordi i que la introducció de lleguminoses ha servit per fertilitzar la terra i reduir l’ús adobs perquè absorbeixen el nitrogen.
Els participants van visitar la seu del Consorci, a Can Jornet Xic, on Safont els va ensenyar les varietats de cereal que es conreen a Gallecs, com l’espelta petita que ja es conreava fa 8.000 anys, el blat Montcada, la xeixa o el sègol. Safont va posar de relleu el fet que les varietats antigues de blat tenen un valor nutritiu més alt tot i que la productivitat sigui més petita. També va explicar algunes iniciatives que ja s’han posat en marxa en els darrers anys a Gallecs per comercialitzar productes d’horta ecològica a través de la venda a particulars, menjadors escolars o cooperatives de consumidors.
La visita està lligada amb l’exposició El món agrari a les terres de parla catalana, que es pot veure fins al 31 d’octubre al Centre Cultural La Marineta.