L’Ajuntament de Mollet assegura que la contaminació no supera els límits legals

Insisteix que les dades d’un nou sensor instal·lat a la plaça de l’Ajuntament són molt inferiors a les de l’estació situada prop de l’AP-7

L’Ajuntament de Mollet ha presentat aquest dimarts la Memòria 2021 de la Qualitat de l’Aire a partir de la qual es posa de manifest que durant aquest any no es va sobrepassar cap dels límits legals anuals que estableix la Unió Europea en matèria de contaminació atmosfèrica, segons les dades de les estacions de mesurament a la ciutat.

A més, segons les estadístiques que ha presentat l’Ajuntament, des de 2007, la tendència és descendent, amb reduccions que superen el 30% pel que fa el Diòxid de Nitrogen (NO2) i del 50% pel que fa a les Partícules en Suspensió amb diàmetre inferior a 10 micres (PM 10).

L’Ajuntament recorda que aquestes dades es donen malgrat el fet que l’estació de mesurament de la Generalitat està situada al costat de l’AP7, una zona clarament influenciada pel trànsit de vehicles. I ha posat de relleu que més de 300.000 vehicles que diàriament circulen per les quatre vies interurbanes d’alta capacitat que envolten Mollet  (AP7, C-33, C-17 i C-59).

L’Ajuntament ha destacat que el nou sensor que va instal·lar al setembre a la plaça Pau Casals mostra unes dades radicalment diferents i inferiors a les que mostra l’estació de l’AP7. Els resultats obtinguts en aquest sensor des del mes de setembre són un -65% inferiors en NO2, -42,5% en PM10 i -45% en PM2,5; comparats amb l’estació de mesurament de la Generalitat.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha anunciat que en breu es posarà en contacte amb el vicepresident-conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i a la secretària d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Isabel Pardo de Vera, per demanar a l’Estat i a la Generalitat “que es redueixi a 80 km/h la velocitat dels cotxes que circulen per la C-17 i a 100 km/h l’AP-7 al seu pas per Mollet per reduir la contaminació atmosfèrica i el soroll que prové del trànsit rodat”. 

Per Monràs, “no té cap sentit que des de Mollet seguim aplicant un seguit de mesures per reduir la contaminació, com seguirem fent, per exemple, amb les properes zones de baixes emissions, si les actuacions no es prenen des de l’àmbit supramunicipal” i es què “quan parlem de contaminació atmosfèrica, és absurd i ridícul parlar de termes municipals”.

El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, ha insistit que les dades del nou sensor de la plaça de l’Ajuntament “ens indica que les dades que mostra l’estació de l’AP7 no són representatives de la qualitat de l’aire a tota la ciutat de Mollet. El nostre objectiu és i seguirà sent la transparència i el rigor científic davant la ciutadania de Mollet per demostrar amb dades quina és la nostra situació”.  

De la seva banda, la regidora coordinadora de l’àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials, Mireia Dionisio, ha afegit que “a Mollet seguirem aplicant mesures que ens ajudin a reduir els índexs de contaminació, com ja estem fent, per exemple, amb la mobilitat, ja sigui des del punt de vista municipal, adaptant la nostra flota cap a models elèctrics o híbrids, o privat, incentivant l’adquisició de vehicles sostenibles amb ajuts fiscals,  bonificacions o punts de càrrega”.  

A la ciutat hi ha actualment 14 punts de càrrega de vehicles elèctrics, dels quals dos són públics i la resta privats-

Dionisio també ha recordat que el nucli urbà de Mollet, al marge de Gallecs, compta amb 15 mil arbres, que té una ràtio de 17 metres quadrats de verd urbà per habitant, que és superior als límits indicats per l’Organització Mundial de la Salut, i que la ciutat disposa d’un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible on es desprèn que el 80% dels desplaçaments interns que es fan a la ciutat s’efectuen a peu.

També amb l’objectiu de disminuir els índexs de contaminació, d’acord amb la nova Llei de Canvi Climàtic, Mollet treballa en la implementació d’una Zona de Baixes Emissions, forma part de la Taula intermunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire de la ZQA2 al Vallès Oriental i l’any 2017 es va adherir al Primer Acord Polític per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a la conurbació de Barcelona.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 211 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't