L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha participat en el Congrés Mundial per la Pau coorganitzat per l’International Peace Bureau (IPB) i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que ha tingut lloc del 15 al 17 d’octubre al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i la seu de Blanquerna – Universitat Ramon Llull.
El congrés es va inaugurar divendres amb un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En aquesta sessió inaugural van participar noms destacats com el polític britànic Jeremy Corbyn i la directora executiva d’ICAN (Campanya per l’abolició de les armes nuclears), Beatrice Fihn.
Tant l’alcaldessa de Barcelona com la directoria executiva d’ICAN van destacar el paper de la ciutat de Granollers en la promoció del municipalisme per la pau, especialment pel que fa a la construcció d’un món lliure d’armes nuclears.
L’alcalde de Granollers i president de l a xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, va participar com a ponent a la taula rodona “Visions de pau pels conflictes i les tensions del futur” i el taller “Estratègies i accions per un món sense armes nuclears”.
Juntament amb altres líders del moviment per la pau, va reivindicar el paper destacat dels municipis per avançar cap a la transformació del món i l’eliminació definitiva de les armes nuclears.
A la primera taula, l’alcalde va remarcar que “només des de la proximitat és possible construir societats inclusives que lluitin contra els murs. És a la ciutat, a cada plaça i cada barri, on es poden canviar les coses. Necessitem un municipalisme de pau per transformar el món”.
Mayoral també va destacar la importància de l’educació i de continuar amb el treball en xarxa. “Davant del silenci dels estats, hem d’enfortir les nostres estructures i seguir treballant per avançar’.
Granollers, com a ciutat vicepresident de Mayors for Peace, promou a Catalunya, amb Fundipau, la campanya Ciutats de Pau, que crida els ajuntaments a manifestar el seu suport a Tractat per la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) i a l’abolició nuclear. La iniciativa s’emmarca en la campanya internacional Cities Appeal, d’ICAN.
Un total de 59 localitats de Catalunya, així com la Diputació de Barcelona, han aprovat una moció en què reconeixen el perill que suposen les armes nuclears, se solidaritzen amb les persones i comunitats afectades pel seu impacte i demanen al Govern espanyol que signi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), aprovat el 2017 i que va entrar en vigor el 22 de gener del 2021.
El nombre d’habitants de les ciutats i pobles que han aprovat la moció representa més de la meitat de la població de Catalunya, una xifra que demostra el suport ciutadà a l’abolició de les armes nuclears.
Homenatge a Arcadi Oliveres
La part més emotiva del congrés va ser l’homenatge que les entitats i institucions del moviment per la pau de Catalunya van fer al mestre i referent Arcadi Oliveres, mort el passat mes d’abril, al Pati de les Dones del CCCB. Representants del moviment han desplegat una pancarta on s’hi podia llegir “Gràcies sempre, Arcadi. De per vida” i han cantat la cançó Imagine, de John Lennon.
El congrés també ha afavorit la creació de sinergies entre organitzacions, persones i moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global. De l’esdeveniment n’ha sortit el compromís d’organitzar un Congrés Català de Cultura de Pau en un termini de dos anys.
{{ comment.text }}