L’Ametlla se suma a un projecte de la Diputació per climatitzar amb biomassa edificis municipals

El darrer ple de l’Ajuntament de l’Ametlla va aprovar participar en el projecte de la Diputació de Barcelona d’instal·lar calderes de biomassa forestal a diversos municipis de la demarcació, un projecte per al qual ha demanat una subvenció del 50% dels fons FEDER.


El 9 Nou
14/08/2016

La resta del cost de la instal·lació el pagarà la Diputació i els ajuntaments s’hauran de fer càrrec del manteniment i el funcionament de les instal·lacions. El model serà semblant al que ja funciona a Aiguafreda.

El regidor d’Obres i Serveis, Carles Borràs, va explicar que el projecte permetrà climatitzar edificis públics, com l’ajuntament, la sala Carles Sindreu, el centre cívic, el casal o la biblioteca. Va remarcar que aquest era un objectiu que ja es va marcar l’any 2012, però que havia quedat aparcat per manca de recursos. Segons el pla, la caldera s’instal·larà a Can Muntanyola i ocuparà uns 8 metres de llargada per 3,5 d’amplada. Funcionarà amb estella i tindrà una sitja de combustible d’uns 40 metres cúbics. La xarxa de canonades, que també es pagarà amb el projecte de la Diputació, serà d’uns 250 metres i l’Ajuntament, a més del manteniment i el combustible, també haurà de renovar els radiadors de l’edifici de la biblioteca.

Pel que fa al combustible, l’Ajuntament preveu que es pugui obtenir en part amb les restes de poda del mateix municipi, que en produeix unes 220 tones anuals, i amb materials procedents de municipis del voltant, com Figaró o Aiguafreda.

Borràs va posar en relleu que el projecte ajudarà a complir l’obligació de reduir un 20% les emissions contaminants del municipi. “El 2014 havíem assolit només una reducció del 4% i, amb això, ho podrem reduir un 5% més”, va explicar. El pressupost de la instal·lació és de 300.000 euros, dels quals el 50% l’aportarà la Diputació i la resta, els fons europeus.

TRES MUNICIPIS MÉS

El projecte d’implantació de calderes de biomassa amb ajuts del FEDER que impulsa la Diputació ha comptat, fins ara, amb l’adhesió de tres municipis més del Vallès Oriental: Caldes, Figaró i Sant Pere de Vilamajor. La Diputació va presentar el projecte als fons FEDER a mitjan juny i espera tenir la confirmació dels ajuts a finals d’aquest any. A la demarcació de Barcelona hi ha 10 municipis més que s’hi han adherit. De fet, la setmana passada, la Diputació va lliurar un projecte similar a l’Ajuntament d’Argentona (el Maresme) que preveu la caldera, 720 metres de canonada, retirar 169 tones de fusta dels boscos i estalviar 8.500 euros en la factura energètica i 121 tones en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

ABSTENCIÓ DE DOS GRUPS DE L’OPOSICIÓ

Ametlla’t amb ERC, i l’Ametlla en Comú, es van abstenir en la votació. En canvi, SI hi va votar a favor després de les esmenes que va proposar aquest grup. En contra, el més bel·ligerant va ser Pere Marieges, d’Ametlla’t amb ERC, que va advertir que al projecte que s’estava aprovant li mancaven diversos documents. També va posar en relleu que la intervenció municipal havia fet un reparament negatiu perquè l’acord preveu que l’Ajuntament es faci càrrec del manteniment de la instal·lació, però no n’especifica la despesa. Després d’una llarga discussió, es va acordar incloure una esmena canviant el nom de projecte pel d’estudi i suprimint el punt en què l’Ajuntament es compromet a pagar el manteniment. Tot i així, els grups de l’oposició es van abstenir en la votació del projecte de la Diputació.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't