L’Arc Metropolità reclama a la Generalitat i l’Estat mesures per “no blanquejar” les ocupacions conflictives

També reclamen mesures per fer més eficaç la lluita des de la vessant judicial

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità exigeix a la Generalitat i l’estat espanyol que despleguin mesures per erradicar les ocupacions d’habitatges que provoquen conflictes veïnals i que formen part d’entorns delinqüencials. “No volem estar callats i no es poden blanquejar aquestes ocupacions”, ha refermat l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’entitat, Marta Farrès.

Els nou municipis de l’Arc Metropolità s’han reunit a Vilanova i la Geltrú aquest dimecres per acordar una resolució específica sobre d’habitatge. Reclamen una reforma de la llei estatal per donar més cobertura a l’actuació policial, l’enduriment del Codi Penal vers per ocupacions, la creació de jutjats especialitzats i un pla policial especial contra les màfies.

La presidenta de l’Arc Metropolità ha assenyalat que les últimes dades publicades pel Ministeri de l’Interior indiquen que el 42% de les ocupacions al conjunt de l’estat es registren a Catalunya, fet que la situa com a comunitat autònoma amb més usurpacions. D’aquestes, el 74% són a la província de Barcelona.

Farrés ha lamentat que les ocupacions s’han convertit en un “cert tabú” a nivell polític i ha instat les administracions superiors a frenar totes aquelles que són conflictives i delictives. “Els alcaldes volem dir prou”, ha asseverat, com a portaveu dels ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell.

Farrés ha demanat “tolerància zero” i ha instat la Generalitat i l’Estat espanyol a implicar-s’hi, “perquè els ajuntaments no poden aturar sols aquestes ocupacions”. A la resolució acordada aquest dimecres, l’Arc Metropolità demana al govern espanyol i als grups parlamentaris al Congrés que reformin el marc legal per donar més cobertura a l’actuació dels cossos policials davant d’ocupacions conflictives, “per a què puguin intervenir amb màximes garanties”.

Al mateix temps, l’entitat reclama que es “clarifiqui” la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, i que s’incrementin les penes. També consideren que cal penalitzar més punyentment els casos en què es detecti que l’ocupació està vinculada a usos lucratius.

També a nivell judicial, l’associació demana la creació de jutjats especialitzats en ocupacions, així com una especialització de la fiscalia a les zones amb més incidència. A parer de l’Arc Metropolità, disposar d’aquesta estructura judicial especifica evitaria que les ocupacions es “perpetuessin”. “No pot ser que hi hagi ocupes conflictius als quals es trigui entre tres i quatre anys a fer-los fora”, ha lamentat Farrés.

Per últim, l’entitat ha acordat instar a la Generalitat i als cossos i forces de seguretat a acordar “amb urgència” un pla especial contra les màfies que trafiquen amb persones i que usurpen immobles, ja siguin habitatges o bé naus industrials que s’acaben reconvertint en habitatges. “Tot són mesures que cal posar a l’agenda política, i no considerem que es tracti d’una carta als Reis”, ha defensat Farrés.

Des de l’entitat, els alcaldes, regidors i representants municipals han ressaltat la necessitat de “no homogeneïtzar” totes les ocupacions. Han insistit en diferenciar les que tenen una necessitat social d’aquelles que estan articulades per grups delinqüencials. Respecte les primeres, Farrés ha defensat el treball dels Ajuntaments per ampliar les borses d’habitatge social i donar una solució a les persones afectades.

L’Associació de l’Arc Metropolità preveu traslladar ara formalment les seves demandes tant al govern espanyol, com al Congrés dels Diputats, la Generalitat i també els grups polítics del Parlament de Catalunya.

Fa unes setmanes, el consell d’alcaldies del Vallès Oriental també havia traslladat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la seva preocupació pels problemes de seguretat ciutadana i convivència derivats d’ocupacions delinqüencials a la comarca.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't