L’àrea d’alergol·logia de l’Hospital de Granollers assessora els sanitaris sobre les reaccions a la vacuna de la Covid-19

Impulsen una sessió clínica dirigida als professionals

L’Àrea d’Al·lergologia de l’Hospital de Granollers va fer aquest dijous una sessió clínica sobre les reaccions que es poden presentar a la vacuna de la Covid-19. Estrella Llamas, metgessa responsable de l’àrea, explica que des de l’inici de l’administració de la vacuna hi ha hagut controvèrsia perquè s’han descrit casos de reacció al·lèrgica, en ocasions greus, associades a les primeres administracions.

Llamas, explica que en els darrers mesos s’han rebut moltes consultes i trucades telefòniques, tant de pacients com de professionals sanitaris que expressen dubtes. Per això, la sessió clínica va consistir en una exposició de les diferents reaccions que hi pot haver i quina és la millor resposta per part dels professionals sanitaris.

Estrella Llamas ha explicat a EL 9 NOU que, segons les estadístiques que s’han publicat fins ara, les reaccions adverses greus que s’han produït arran de l’administració de la vacuna han estat molt poques. Als Estat Units, la taxa de reaccions adverses greus a la vacuna de Pfizer ha estat d’11,1 per milió de dosis, i a Espanya, de 7,2 per milió. En el cas de la de Moderna, als Estats Units, la taxa ha estat de 2,5.

La doctora Llamas explica que, des que es van començar a administrar les vacunes contra la Covid-19 ja s’han descrit diverses reaccions adverses com ara inflamació a la zona de la punxada, dolor, febre, dolors musculars, nàusees, malestar general o inflamació dels ganglis. Puntualitza, però que “són reaccions normals que es poden presentar després de l’administració d’aquesta i qualsevol altra vacuna” i insisteix en la necessitat de frenar qualsevol tipus d’alarmisme.

Menys habitualment, s’han donat altres reaccions al·lèrgiques com lesions cutànies, urticària i, en algunes ocasions, taquicàrdia o dispnea, però Llamas adverteix que són menys freqüents. La responsable de l’àrea afirma que hi ha alguns pacients que tenen al·lèrgies que tenen dubtes sobre la conveniència de vacunar-se, però, segons explica, la vacuna no està contraindicada en pacients al·lèrgics, tot i que s’han de tenir en compte algunes precaucions. Així, qualsevol persona ha de passar per un temps d’observació d’uns trenta minuts després de vacunar-se.

Segons Llamas, alguns pacients que prèviament han experimentat reaccions al·lèrgiques a aliments o a picades d’insectes o bé que tenen asma bronquial, es poden vacunar però el temps d’observació ha de ser més llarg, d’uns 45 minuts.

La vacuna sí que estaria contraindicada en pacients que presenten al·lèrgies a alguns dels components de la vacuna. En tot cas, Llamas diu que, en aquest cas, convé que el diagnòstic el faci un al·lergòleg.

En la sessió clínica també van participar Patricia Martínez, de la mateixa àrea d’Al·lergologia i Joana Guerrero, del servei de Prevenció. Van explicar com identificar els símptomes de les reaccions adverses, com tractar-les i que, si convé, cal derivar el pacient a un servei d’al·lergologia per estudiar cada cas.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 230 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't