El tercer descens mensual consecutiu de l’atur ha portat, també, la primera reducció de la desocupació en termes interanuals a la comarca des de l’esclat de la pandèmia aquest mes de maig. És una reducció mínima respecte de les dades de fa un any (hi ha 11 aturats menys), però es trenca la tendència alcista dels últims catorze mesos.
Segons dades del Departament de Treball de la Generalitat, el mes de maig es va tancar amb 515 aturats menys que l’abril per sumar la tercera reducció mensual consecutiva. Són reduccions menys quantioses que els forts increments mensuals que registraven la primavera passada, marcada pel confinament més estricte. L’any passat, el mes de maig s’havia produït un increment de l’atur en més de 1.200 inscrits.
Ara, els 25.534 aturats registrats al Vallès Oriental queden només lleugerament per sota dels 25.545 de l’any passat, però encara lluny dels registres previs a la pandèmia. Hi ha gairebé 3.800 aturats més que al febrer de 2020.
La reobertura, encara amb algunes restriccions, de les activitats de l’hostaleria i la restauració estan contribuint a incrementar l’activitat laboral a la comarca, en un context afavorit per la vacunació creixent de la població. Però és encara una recuperació més lenta que la intensa caiguda viscuda un any enrere.
A més, segons denuncia el sindicat UGT, és una recuperació laboral que recupera la tendència a una contractació altament temporal i “treball precari”.
Després d’uns mesos en els quals l’evolució de l’atur havia estat més favorable a la comarca que a la resta de Catalunya, la recuperació s’està produint més lentament (fruit de la menor dependència del sector turístic). A Catalunya, el mes passat, l’atur va baixar més d’un 3% respecte del mes anterior, mentre que al Vallès Oriental el descens ha quedat en un 1,9%.
El descens de l’atur és generalitzat a la comarca, amb Mollet com a municipi amb més reducció en termes absoluts, per davant de Granollers o Canovelles.
{{ comment.text }}