L’atur registrat ha crescut de manera molt notable aquest mes de desembre, influït per les incerteses arran de la implantació de mesures restrictives per contenir l’expansió del coronavirus. Després d’uns mesos de reducció, l’atur va tornar a fer un salt i el mes es va tancar amb un augment de 992 aturats.
En un exercici amb forts alts i baixos, sempre sota la influència de les mesures de contenció de la pandèmia, el 2020 s’ha tancat amb 4.860 aturats més que a final de 2019. És un increment del 22,4%, la xifra més alta des de la crisi financera de la dècada passada, quan l’atur va créixer un 71% l’any 2008 un 32% el 2009. Les xifres d’aquest any són pròpies d’etapa de crisi profunda, tot i el coixí que han suposat les mesures com els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que han evitat acomiadaments massius.
Els 26.657 aturats amb què s’ha tancat aquest 2020 suposen un pas enrere de més de quatre anys. En reducció constant des dels màxims de 2012 (37.525 inscrits el desembre d’aquell any) , l’atur havia arribat als 26.000 aturats a mitjan 2016. El descens havia continuat, de manera més alentida en els mesos posteriors fins arribar, l’any passat a 21.677 aturats en el tancament de l’exercici passat.
El confinament dur de la primavera passada ja havia portat a creixements de l’atur en més d’un miler d’inscrits els mesos març i maig, agreujats amb el creixement rècord en més de 2.700 aturats de l’abril, i va ser la progressiva reobertura de l’estiu la que havia portat a una certa recuperació de l’ocupació, sempre amb registres que assenyalaven un augment interanual de l’atur al voltant de les 4.000 persones. Aquest desembre, la nova contractació que es deriva de les campanyes nadalenques i de rebaixes s’ha contret i aquest seria un factor determinant per al fort increment dels registres de l’atur de l’últim mes.
De fet, el Vallès Oriental experimenta un increment de l’atur registrat superior a la mitjana catalana en l’últim mes. El 3,8% d’augment a la comarca supera en més d’un un punt el que s’ha registrat a Catalunya (2,6% de creixement). En canvi, el còmput de tot l’any encara deixa el Vallès Oriental en una situació menys desfavorable que la mitjana del país. A la comarca, el creixement és del 22,4%, mentre que la mitjana del país mostra un increment del 28,2%.
En l’últim mes, els increments han estat generalitzats a la comarca, amb Granollers i Mollet al capdavant en termes absoluts (170 i 142 inscrits més, respectivament). També han estat notables els creixements de Parets i les Franqueses. Les úniques excepcions en els increments generals han estat Sant Esteve de Palautordera i Vilalba Sasserra.
{{ comment.text }}