L’augment de batudes a l’estiu no para els danys de senglars als camps

L’activitat dels caçadors fora de la temporada de caça s’ha doblat respecte l’any passat. La sequera ha fet que els porcs s’acostessin més a zones urbanes

El nombre d’actuacions dels caçadors per capturar senglars durant l’estiu –abans de l’inici de la temporada regular de caça– gairebé s’ha multiplicat per tres respecte a les dades de 2020. Segons les xifres del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, aquest estiu s’han tramitat 27 expedients que han derivat en 31 actuacions dels caçadors.

L’any passat, s’havien tramitat 15 expedients i es van acabar fent 12 accions en un estiu marcat per les limitacions de la Covid i, a la vegada, per un temps més plujós que facilita que els porcs trobin menjar a la muntanya i baixin menys a conreus de la plana.

Les batudes es fan, generalment, per donar resposta a pagesos que pateixen danys provocats per senglars. “La sequera ajuda. És un moviment habitual dels animals que busquen menjar allà on n’hi ha. Els anys que no plou van a les zones humides: les naturals que queden i les artificials perquè es reguen.

Els senglars tenen tendència a baixar a zones prop de rius o on es rega i els pagesos tenen més la sensació que els senglars pressionen més”, confirma Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental. Mayà ressalta, a més, que l’augment de l’activitat cinegètica s’ha produït tot i que aquest estiu l’elevat risc d’incendi no ha permès caçar durant els dies que es va activar el pla Alfa en nivell 3. La calor també acostuma a ser un fre perquè els gossos es cansen amb més rapidesa.

Productivitat alta

L’augment dels avistaments de senglars o dels seus rastres s’explica perquè el 2021 “hi ha hagut una productivitat alta” de l’espècie perquè “la producció d’aglà a la tardor passada va ser excepcionalment alta en molts llocs i això, com sempre diem, fa que augmenti el percentatge de gestants i la mitjana de fetus per ventrada”, explica Carme Rosell, directora de l’empresa Minuartia, que coordina el Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya que impulsa la Generalitat.

Rosell afegeix que aquesta temporada de caça s’espera que augmentin les captures de senglars.

L’espècie manté densitats molt altes de població al Vallès Oriental. Segons les dades del Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya, el massís del Montseny registrava una densitat de 13 senglars per cada 100 hectàrees durant la temporada 2020/2021, dos menys que l’any anterior.

La població al Montnegre i el Corredor també va disminuir de 13 a 12 porcs per cada 100 hectàrees. En canvi, a les serres Litoral i de Marina hi va haver un augment de 8 a 9 porcs.

Les dades s’elaboren amb la informació aportada per les societats de caçadors, que col·laboren facilitant la informació de les batudes que fan en un seguiment promogut també per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació. Hi participen 18 colles del Montseny, 14 del Montnegre i el Corredor i 10 de les serralades Litoral i de Marina.

Entre les zones amb més densitat de senglars

El Montseny i el Montnegre i el Corredor, juntament amb altres espais del nord-est com les Guilleries, la Garrotxa i l’Alt Empordà, són els territoris que registren densitats més altes. S’explica perquè “es tracta de zones amb elevada pluviometria i grans superfícies de boscos productors de fruits forestals (alzines, roures, castanyers i faigs) i de conreus de regadiu, tots ells factors que afavoreixen una alta disponibilitat d’aliment”, constata Rosell.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 84 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't