Les castanyes del Montseny tenen amo

La recollida d’aquest fruit per part de visitants perjudica les activitats econòmiques de finques recuperades per al seu conreu

“Ens sap greu veure imatges com aquesta fruit de la mala praxi en la recol·lecció de castanyes: les castanyes tenen propietari, només es poden collir les de terrenys públics i si són a terra. No es pot picar els arbres per fer-les caure encara verdes.”

És el missatge que recollia el Twitter del Parc Natural del Montseny fa uns dies després de detectar comportaments incívics relacionats amb la recollida d’aquest fruit.

“Tots els castanyers són en finques on hi ha un propietari i cal el permís del propietari per poder-ne recollir”, recorda Lluís Martínez, director del Parc Natural, que admet que “hi ha el costum d’anar a buscar castanyes” al Montseny. Això esdevé “un problema quan hi ha molta gent que ho fa”.

Segons Martínez, durant un temps es va mirar de reconduir les persones que pujaven al Montseny per collir aquest fruit de tardor cap a les finques públiques situades a la zona de Fontmartina però “ha col·lapsat de gent”.

Per això, “el missatge és que al Montseny no es poden anar a buscar castanyes sense el permís del propietari”, diu Martínez, que també lamenta que algunes persones piquin els arbres per fer caure les castanyes que s’han de recollir quan són a terra perquè és llavors quan són madures.

La recol·lecció de castanyes en finques privades perjudica, especialment, aquelles on en els darrers anys s’ha recuperat l’activitat econòmica lligada a aquest fruit. La majoria són a la zona de Viladrau.

És el cas de Toni Castella, que ha estat fent gestió a la seva finca seleccionant els arbres més productius i actuant per facilitar-ne la recol·lecció. Les castanyes que els operaris contractats recullen durant quatre o cinc setmanes es venen a la Fira de la Castanya –s’ha celebrat just aquest cap de setmana– o a l’empresa Cervesa del Montseny per una varietat que tenen feta amb castanya. Els beneficis que dona la recol·lecció de les castanyes són limitats: “Ho mantens més per un tema romàntic que no pas pel negoci que representa.”

Castella explica que sempre tenen la finca oberta. “L’únic moment que posem cadenes als camins és a la tardor perquè amb els bolets i les castanyes la gent es torna boja.” “La gent no és conscient que és en una finca privada i que la castanya és propietat d’algú. Que sigui Parc Natural no vol dir que allò sigui de tots però cada cop quan crides l’atenció a algú et miren pitjor”, afegeix. No tenen problemes si algú agafa quatre castanyes però denuncia que s’han trobat famílies amb sacs plens.

L’Ajuntament de Viladrau en coordinació amb Agents Rurals i Mossos fan una campanya per controlar que no hi hagi recollida furtiva de castanyes. També hi participen propietaris forestals i empreses. Se senyalitzen les finques on hi ha un aprofitament forestal “que s’ha de respectar”, recorda Quim Dalmau, cap dels Agents Rurals a Osona.

Si hi ha molta gent que s’emporta castanyes “vas sumant quilos i això representa un perjudici”. L’any passat, els Agents Rurals van detectar un grup de persones fent-ne una recollida massiva sense autorització. Van ser denunciats en aplicació de la llei forestal.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't