Les ciutats de l’arc metropolità reivindiquen influir en la planificació territorial per evitar desigualtats

Alerten que tenen menys autonomia financera i menys ingressos per càpita que els municipis del seu entorn

La majoria de les ciutats de l’Arc Metropolità tenen menys autonomia financera, menys ingressos per càpita i menys capacitat fiscal que els municipis del seu entorn i, per contra, han de suportar una major despesa social que la mitjana.

Aquesta és una de les conclusions que se’n desprèn d’un estudi realitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona que es va presentar aquest dijous durant la jornada “La metròpoli post-covid. La contribució i els recursos de les ciutats de l’Arc Metropolità”.

L’estudi, encarregat per l’Ajuntament de Mataró, fa una radiografia de l’evolució de la demografia, les finances, la tributació i la despesa social de la capital del Maresme i, contextualitzant-la, analitza també la d’altres ciutats on s’observa una dinàmica similar: Terrassa, Sabadell, Vilanova, Granollers i Vilafranca.

Els màxims representants polítics d’aquests municipis van participar en un debat en el qual van reivindicar poder influir en la governança i la planificació territorial de Catalunya amb l’objectiu d’aplicar polítiques de reequilibri, redistribució i compensació davant la realitat d’haver d’assumir la concentració de major població amb necessitats socials bàsiques.

Una Catalunya més equitativa

Els directors de l’estudi, Oriol Nel·lo, i Ismael Blanco, van destacat que la segregació i les diferències intermunicipals “han saltat d’escala” i han posat en valor la reclamació redistributiva dels alcaldes de l’arc metropolità amb el propòsit de fer una Catalunya més equitativa.

“Fa anys que s’ha obviat l’instrument de cogovernança i també els diferents instruments que tendien a la lluita contra la segregació i no es planegen les infrastructures de reequilibri territorial com cal.” va dir l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

La jornada es va fer al centre d’innovació urbana Ca l’Alier de Barcelona i hi van assistir presencialment altres alcaldes de l’Arc Metropolità com el de Martorell, Xavier Fonollosa o l’alcaldessa de Rubí, Anna M. Martínez; a més de representants d’institucions i entitats municipalistes ,com la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

Els tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i Jordi Martí, es van encarregar de l’obertura i cloenda de la jornada, a la qual es van inscriure més de 80 persones que van poder seguir-ho per Internet.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 511 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't