Les empreses químiques es preparen per afrontar un relleu generacional els propers deu anys

La propera dècada es jubilarà entre el 20 i el 25% dels treballadors que té actualment el sector


05/07/2021
Granollers

Les empreses químiques es preparen per afrontar durant els propers 10 anys un dels relleus generacionals més importants de la seva història recent. Segons dades del Consell Comarcal, al llarg de la propera dècada es jubilarà entre un 20% i un 25% de les persones que actualment treballen al sector. Tot i que el recanvi generacional ja fa anys que es forma als centres d’FP, tant l’administració com el propi món empresarial insisteixen que cal ajustar l’actual oferta formativa a les necessitats del sector.

“El personal que es jubilarà durant la propera dècada és el que va entrar a treballar durant els anys 80, coincidint amb el moment en què la indústria química s’estava fent forta a tot el territori. Són treballadors que actualment tenen entre 50 i 55 anys, i que per tant arribaran aviat al final de les seves vides laborals. El problema és que ens falta relleu perquè no l’hem format”, apunta el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils.

“Durant molts anys s’ha transmès la idea errònia que l’èxit consistia a tenir una carrera universitària i acumular molts màsters. Això ha comportat un menysteniment de l’FP, i el resultat de tot plegat és que ara comencem a observar fortes mancances en aquest àmbit. Les empreses busquen desesperadament personal qualificat. I ofereixen llocs de treball estables i ben remunerats. Però tot i això els costa molt trobar els perfils que busquen, perquè escassegen.” Manils confia que la creació del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental, que el mes passat va obtenir el vistiplau del Consell d’Alcaldies, sigui un primer pas per corregir aquesta situació.

Calen especialistes

Des del sector químic, la majoria d’empreses consultades per EL 9 NOU coincideixen en el diagnòstic de Manils, però descarten que el relleu generacional dels propers 10 anys pugui suposar cap procés traumàtic. “No serà bo ni dolent, simplement és un escenari que tenim sobre la taula, que cada dia es troba més a prop i que ens obliga a estar preparats per suplir les baixes”, apunta un portaveu de l’empresa de cosmètics Salerm, amb seu a Lliçà de Vall.

“En la majoria de casos no ens serà difícil trobar aquest relleu perquè es tracta de perfils no qualificats. En els casos en què requerim perfils més específics ens costarà una mica més, però ens en sortirem. Potser sí que, en aquest sentit, convindria que l’oferta formativa incorporés línies més especifiques i especialitzades”, conclou el mateix portaveu.

Gabriella Mazza, directora general de Plastiflex, fabricant de mànegues de plàstic amb seu a Caldes de Montbui, ja fa deu anys que es prepara per assumir l’onada de jubilacions. “La majoria dels nostres treballadors van entrar a l’empresa quan es va fundar ara fa 41 anys. Per tant, ja fa temps que les jubilacions ens obliguen a buscar-los un recanvi. I no és fàcil, perquè els joves o bé no volen venir a treballar a les fàbriques o bé són molt ambiciosos i ens duren poc. De recanvi generacional n’hi ha, però és efímer.”

Mazza insisteix en el pes del sector industrial per al conjunt del PIB català, i troba a faltar una major oferta especialitzada en l’àmbit de l’FP. “Cal potenciar algun tipus de grau que orienti els estudiants cap als oficis. S’ha d’explicar als joves la importància del teixit industrial a l’hora de generar riquesa i com a oportunitat de futur en termes laborals.”

Tot i que la seva activitat s’emmarca en el sector metal·lúrgic, l’empresa Lleal de Granollers es dedica a fabricar maquinària industrial per àmbits com el farmacèutic o el cosmètic. Per tant, el seu dia a dia va de la mà amb el del sector químic i les seves dinàmiques són paral·leles. Ja fa anys que va començar a preparar-se pel relleu generacional a través de recursos com l’FP dual.

“A mesura que la plantilla s’anava envellint, aplicàvem jubilacions parcials però alhora contractàvem treballadors joves en règim de pràctiques perquè aprenguessin l’ofici de la mà dels més veterans. D’aquesta manera, el relleu s’està produint de forma natural i ara mateix no tenim una plantilla especialment envellida. En el fons, el que hem fet ha estat recuperar la figura de l’aprenent. I els resultats són bons”, apunta la consellera delegada de l’empresa, Rosa Maria Lleal.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't