Les entitats del Banc dels Aliments alerten de l’augment de gent que els demana ajuda

Ho quantifiquen entre un 15% i un 25% més de persones arran de la coronacrisi

El Gran Recapte del Banc dels Aliments arriba a la 13a edició aquest cap de setmana. Unes 1.500 persones participaran com a voluntàries en les grans cadenes de distribució de la comarca aquest divendres i dissabte, però les aportacions es podran continuar fent fins al dia 27. Els responsables del banc i les entitats solidàries que fan la distribució dels aliments alerten del gran impacte que ha tingut la pandèmia.

“Les entitats ens expliquen que amb la pandèmia van incrementar entre un 15% i un 25% el nombre d’usuaris”. Ho explica Joan Hidalgo, coordinador al Vallès Oriental del Banc dels Aliments, que des d’aquest divendres i fins al dia 27 organitza el Gran Recapte. A més, fins el dia 11 de desembre es poden fer donacions per internet.

Com l’any passat, les aportacions no es faran en productes sinó en diners, que després el banc farà servir per comprar aliments. La presència de voluntaris, uns 1.500 a la comarca, serà aquest divendres i dissabte a uns 130 punts de 24 grans cadenes.

“La Covid ha afectat molt; tota la gent que ha caigut en expedients de regulació d’ocupació, tots els negocis que han anat tancant… I des del banc hem fet un gran esforç de compra de productes per donar resposta i proporcionar un lot mensual bàsic d’uns 25 quilos per beneficiari.” Hidalgo apunta que una bona part de les noves famílies que han hagut d’acudir al Banc dels Aliments “són persones que tenien una situació més o menys estable però que potser treballaven en precari i han perdut la feina”.

En canvi, apunta que les aportacions de les grans empreses fins i tot han augmentat. “Suposo que, en reduir-se el comerç ordinari, les empreses de distribució es queden amb lots més generosos. Per exemple, si abans donaven 1.000 quilos, ara en donen 1.500 perquè aquests 500 no surten per una altra banda.”

El president de la Creu Roja a Mollet i el Baix Vallès, Toni Navarro, ha posat xifres a l’impacte de la pandèmia. L’any 2019 donàvem lots d’aliments cada dimecres a entre 15 i 20 famílies; l’any passat es va passar a atendre entre 20 i 25 famílies dos cops per setmana. Ara estem tornar una mica a la normalitat i donem de 20 a 25 lots cada setmana”.

El Rebost Solidari de Caldes, també ha donat dades rellevants. Des de començament d’any, ha lliurat 1.921 lots d’aliments a 200 famílies, quan en tot l’any 2019 n’havien lliurat 1.374 a 148 famílies. El nombre de beneficiaris va passar de 393 a 539. L’impacte de la Covid també ha obligat l’Ajuntament de Caldes a augmentar l’aportació que fa al Rebost Solidari. La partida inicial del 2020 era de 30.000 euros i es va haver d’incrementar fins als 43.000. I aquest any, la previsió era de 40.000 euros, però fins ara ja ha arribat als 43.000.

Aquest augment de la despesa també ve donat per la disminució dels aliments que arriben a través del banc i del programa d’ajuda del Fons Europeu de Garantia Agrària. De fet, les donacions que es van fer en el Gran Recapte del 2020 en forma de diners i no de productes, van ser un 45% de les de l’any anterior.

A Caldes, col·laboren en el Gran Recapte l’Ajuntament, la Creu Roja, Càritas, les esglésies evangèliques Paraula Viva i George Lawrence i el Rotary Club. A banda dels voluntaris inscrits, també hi participen alumnes dels tres centres de Secundària del municipi, Manolo Hugué, Pic del Vent i Escola Pia.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 194 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't