Les Franqueses identifica dos veïns més del poble deportats a camps nazis

Són Daniel Baró Rius i Remigio Málaga García, que se sumen a Martí Ferrer i Juanola, pel qual l’Ajuntament ja ha demanat una Stolpersteine

Les Franqueses ha identificat dos homes més que vivien al poble i que van ser deportats als camps de concentració nazis.

Es tracta de Daniel Baró Rius, nascut el 1886 al Pallars Sobirà, mestre de Corró d’Amunt, que va ser deportat al camp de Buchenwald el 6 d’agost de 1944 d’on va ser alliberat l’11 d’abril de 1945.

L’altra persona identificada és Remigio Málaga García, nascut el 1892, paleta, que va ser deportat a Mauthausen el 3 de novembre de 1941 i a Dachau el 9 de novembre de 1942, on va morir el 27 de novembre del mateix any.

Els dos noms se sumen a un altre deportat a camps nazis, Martí Ferrer i Juanola, també paleta, nascut el 1916 al pla de l’Estany, deportat a Mauthausen el 8 d’agost de 1941 i alliberat el 5 de maig de 1945.

Per a Martí Ferrer, l’Ajuntament ja ha demanat una llamborda Stolpersteine que fa l’artista alemany Gunter Demnig i que es col·loca al davant dels edificis on van viure persones deportades, amb una inscripció que les identifica.

La identificació de nous deportats a camps nazis que havien viscut a les Franqueses es fruit del treball de l’arxivera municipal, Maria Guàrdia, amb el suport de l’historiador Joan Garriga i l’Amical Mauthausen.

Els noms s’han donat a conèixer aquest dimarts, durant la firma d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Amical Mauthausen per treballar en la recerca i difusió d’activitats que ajudin a mantenir vius els testimonis de persones que van patir i pateixen el feixisme i el franquisme.

Alerta per la presència de l’extrema dreta

El president d’Amical Mauthausen, Joan Manuel Calvo, ha repassat la història de l’entitat i ha alertat de la presència de l’extrema dreta a les institucions.

“Els que lluitem per la democràcia hem d’unir esforços, ens hem d’aliar per lluitar i aïllar l’extrema dreta“, ha dit Calvo.

Per la seva banda, Joan Garriga ha remarcat que: “la feina de l’Amical Mauthausen ens esperona a continuar, des del lloc i el moment que pertoqui, per fer un món més democràtic i més just i en la lluita absolutament urgent contra aquest feixisme que va avançant“.

I l’alcalde, Francesc Colomé, ha dit que: “Només hi ha una directriu política i és recuperar la memòria històrica de les Franqueses en la seva màxima extensió. A poc a poc, però sense adormir-se”.

Amb la demanda de la llamborda Stolpersteine, les Franqueses se suma a municipis que ja les han demanat, com Martorelles i altres com Caldes o Montornès.

Altres municipis, com Mollet o Granollers també han situat llambordes. Granollers les va instal·lar l’any 2018 i Mollet en va dedicar una a l’alcalde republicà Josep Fortuny, l’abril de l’any passat.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 59 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't