L’Ajuntament de les Franqueses treballa en una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per blindar, com a mínim, un 72% del terme municipal de la instal·lació de parcs solars.
El darrer ple de l’Ajuntament va aprovar, amb l’únic vot contrari de SAL-CUP i l’abstenció de la regidora no adscrita, Dolors Amaro, iniciar la tramitació de la modificació puntual del PGOU i la suspensió per un any de les llicències per a aquest tipus d’instal·lacions en sòl no urbanitzable.
Es va haver de fer en un ple extraordinari perquè la suspensió aprovada fa un any venç el 8 d’agost. “Si esperéssim a fer-ho en el ple ordinari de juliol podria passar que es publiqués el 9 o el 10 d’agost i, en aquest període, algú demanés una llicencia i l’haguéssim d’atorgar”, va dir la segona tinent d’alcaldia Montserrat Vila. La Comissió d’Urbanisme tindrà l’última paraula.
Vila va dir que, abans de la modificació del PGOU, cal aprovar una avaluació ambiental que ha de tenir tres alternatives. En la primera, només quedaria protegit un 5% del terme municipal que són les 124 hectàrees properes al riu Congost, incloses en la Xarxa Natura 2000.
En la segona s’afegirien les zones forestals, els sols d’especial protecció integral, zones de regadiu i l’entorn dels arbres catalogats. I la tercera seria més ambiciosa i inclouria, a més, les distàncies específiques a camins i masies, els miradors els voltants de rieres, els hàbitats d’interès comunitari i els que estiguin amenaçats. “El que fem amb aquest estudi ambiental no es dir on es poden col·locar sinó on no volem que es col·loquin. Són propostes que sempre es podran modificar. Ja vam fer una reunió amb entitats i es va portar al Consell de la Pagesia, però si hi ha de participar més gent, tenim un any per poder-ho fer”, va dir Vila. Advertia que la prohibició total no és possible. “L’article 9.8 de la Llei d’Urbanisme diu que el planejament urbanístic no pot establir condicionants als usos del sòl que comportin restriccions a l’accés o a l’exercici de les seves activitats econòmiques”.
Per la seva banda, la regidora d’Imagina Esquerra en Comú (IEC) Imma Ortega defensava opcions abans d’ocupar sòl agrícola. “Nosaltres primem la sobirania alimentària i diem que, si no hem fet res fins ara, comencem-ho a fer. Per exemple, tots els sostres dels equipaments municipals s’han d’oferir a les empreses que hi vulguin invertir i, a més, cal parlar amb totes les empreses que tinguin cobertes buides que potser s’avindrien a posar-hi plaques. I, a partir d’aquí, veure quins solars dins del sòl agrari poden ser ocupats. La prioritat ha de ser ocupar tot el que ja està construït”.
I la regidora de la CUP, Eva Navarrete criticava la manca d’acció fins ara. “Els deures ens venen d’antic. Normes, manifestos que aprovem, però no posem fil a l’agulla”. Va apostar per blindar tot el sòl agrícola. “A partir d’aquí, fem propostes d’ubicacions, però per allò que nosaltres necessitem. Si el poble veí no té prou terreny perquè amb les teulades no en té prou, parlem-ne”.
I parlava de producció compartida. “Imagineu que a Milpins es cobreixen totes les teulades amb plaques, però els falten kilowats. Doncs entendríem que part del sòl agrícola pogués abastir aquesta comunitat. El mateix amb el polígon industrial. Hi ha empreses que voldrien posar plaques, però no tenen prou teulada. Si ens ho tomben a Barcelona, ens ho hauran tombat, però no pot ser que no defensem el que és nostre”.
{{ comment.text }}