L’Ajuntament de les Franqueses ha rectificat un acord de ple de l’abril de l’any passat en què aprovava una ampliació de l’edificabilitat de la parcel·la on hi ha la residència de la Fundació Privada de les Franqueses per a la Gent Gran, al carrer Sant Josep de Corró d’Avall, i que hauria permès l’edificació d’un nou mòdul de 670 metres quadrats i 22 noves places.
En el ple municipal d’aquest febrer, el govern municipal (PSC, I-ERC i Sumem) va explicar que un informe de secretaria indica que aquesta modificació vulnera la normativa urbanística perquè beneficia un interès particular.
La regidora d’Urbanisme, Imma Ortega (LFI-ERC), va explicar que quan el seu grup va entrar al govern es va adonar que hi havia una anomalia i és que per fer la residència, l’Ajuntament va cedir el terreny a la fundació privada, amb la qual cosa el terreny “és absolutament privat i l’urbanisme en un terreny privat no admet modificacions perquè pugui augmentar l’edificabilitat”.
Ortega afegia que han comunicat a la fundació la possibilitat de corregir la cessió del sòl i tornar a l’origen, és a dir que torni a ser de titularitat municipal, que la fundació continuï amb la seva activitat i que es pactin els anys de cessió “com qualsevol equipament”. I va apuntar que l’Ajuntament només té un representant al patronat de la fundació, que, per tant, no té capacitat de decisió.
L’anul·lació de l’acord de ple no ha agradat a l’oposició de Junts, que va aprovar la modificació juntament amb el PSC fa un any. La regidora Sònia Tena deia que l’acord es va aprovar amb un informe favorable de l’arquitecte municipal i un informe jurídic de legalitat.
Va remarcar que l’acord preveia iniciar converses amb la Generalitat per aconseguir que el màxim de les noves places fossin públiques i que la rectificació de l’acord suposarà perdre 400.000 euros d’una subvenció dels fons europeus Next Generation per a l’ampliació prevista de la residència. “Així veiem com cuiden la nostra gent gran del municipi”, deia Tena en to irònic, i insistia que “l’ampliació és possible si hi ha voluntat política per tirar-la endavant, no és un tema de legalitat”.
Per la seva banda, la regidora de SAL-CUP, Eva Navarrete, apuntava el fet que quan es va acordar inicialment la modificació urbanística no hi havia l’informe de secretaria i que el seu grup ja havia advertit sobre la possible il·legalitat de l’acord. “Només ens han fet cas quan hem presentat al·legacions que han tocat una tecla jurídica i s’han vist obligats a mirar-ho a fons. Això és una residència privada i no ha estat mai pública.”
L’alcalde, Juan Antonio Corchado, justificava que el PSC hagués votat a favor del canvi urbanístic fa un any i ara votés anul·lar l’acord. “Aquest govern aposta clarament per les persones i així ho reflecteix el PAM, que inclou construir una residència. El que no farem és fer una il·legalitat”.
Dissolució dels patronats municipalS
En el mateix ple, es va aprovar, amb els vots del govern i de la regidora de SAL-CUP, la dissolució dels patronats municipals d’Esports i de Cultura, Educació, Infància i Joventut. El regidor de Cultura, Àlex Vega (LFI-ERC), va explicar que la mesura es pren per evitar duplicitats, reduir la complexitat administrativa i la despesa de les retribucions en aquests dos organismes de gestió.
Vega afegia que és un model “que ha quedat obsolet” i que les seves funcions s’integraran en la pròpia administració municipal. Puntualitzava, però, que “no es posa en dubte la bona feina que han fet els seus membres” i deixava clar que no es perdrà cap lloc de treball i que es mantindran els òrgans de representació de les entitats.
El grup de Junts hi va votar en contra. La regidora Sònia Tena advertia que “és una decisió política”, que “no hi ha cap raonament tècnic que ho avali” i que implicarà menys participació de les entitats.
{{ comment.text }}