Les incineracions de difunts se situen al 43% a Catalunya

Representa un augment del 77% respecte les dades que hi havia fa deu anys

Les incineracions de difunts a Catalunya ja representen el 43% de tots els serveis funeraris que es fan a Catalunya. Això representa un increment del 77% respecte la xifra que hi havia fa 10 anys. També són cinc punts percentuals més que la mitjana del conjunt de l’Estat. Són xifres de l’Associació d’empreses de serveis funeraris de Catalunya (Asfuncat) que aplega 45 companyies que representen el 90% dels serveis que es donen al conjunt del país. Aquest dijous han presentat aquestes dades en una trobada a Mollet.

Amb dades de 2018, les empreses d’Asfuncat van gestionar 60.122 defuncions de les quals 25.755 van ser incineracions. La resta van ser inhumacions (enterraments) i trasllats. El creixement de les incineracions va ser del 7,9% respecte les dades de l’any anterior.

Els socis d’Asfuncat van gestionar l’any passat un total de 189,6 milions d’euros, uns 9,3 milions més que en l’exercici de 2017. El sector dona feina a 1.211 professionals. Només l’any passat es van crear 120 nous llocs de treball al conjunt de Catalunya. Les empeses d’Asfuncat gestionen un total de 294 tanatoris entre els de titularitat pública i els de titularitat privada. En total, hi ha 814 sales de vetlla i 32 crematoris.

Dos de cada tres serveis coberts per assegurances

Segons les dades d’Asfuncat, el 60% dels serveis realitzats estaven coberts per una assegurança de defunció. A banda, les funeraris estan obligades a donar un servei gratuït a les persones sense recursos econòmics. Ho assumeixen les empreses i els ajuntaments costegen les despeses del cementiri.

Les empreses també fan una aposta pel respecte pel medi ambient. Per exemple, amb l’ús de fèretres amb vernissos menys contaminants en el moment de les incineracions o amb urnes biodegradables per a cendres. També amb la incorporació de vehicles elèctrics o amb l’ús de sistemes de gestió que ajudin a reduir la despesa energètica de les seves instal·lacions. En aquest cas, la reforma del tanatori de Mollet n’és un exemple amb la incorporació d’un sistema de control centralitzat que, per exemple, regula la intensitat de la llum d’acord amb el temps exterior.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 60 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't