Els centres educatius de la comarca es preparen per les jornades de portes obertes, que enguany es faran en formats diferents dels habituals per prevenir els possibles contagis de Covid-19. Així, tot i que el Departament d’Educació recomana que les jornades de portes obertes es facin en línia, moltes escoles de la comarca han optat per una fórmula presencial adaptada a la situació sanitària.
Per a aquests casos, el Departament ha fet arribar a les direccions uns criteris obligatoris que passen, entre altres coses, per organitzar les visites de les famílies fora de l’horari escolar, en hores concertades i en grups de fins a 10 persones; a més, no es pot lliurar cap tríptic ni document informatiu en paper i sempre que es pugui la visita s’ha de fer en espais exteriors.
“Són instruccions molt generals i es basen en el sentit comú”, explica el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental, Pere Masó, que subratlla que “si la jornada es pot fer virtual, millor”.
A Santa Maria de Palautordera, les escoles han acordat apostar per la presencialitat. “Les visites seran els dos primers dissabtes de març. Les famílies interessades s’han d’inscriure a través d’un formulari a la web i nosaltres ens hi posem en contacte per concretar l’hora”, explica Marta Baldà, directora de l’escola Matagalls. Durant la visita, es farà una petita introducció de com funciona l’escola i una petita visita guiada a la part infantil i els patis.
Aquesta fórmula amb hores concertades ha portat molts centres a ampliar els dies i horaris de les visites. “Vam començar amb quatre franges horàries i n’hem hagut d’afegir dues més perquè s’han omplert. Hem preferit ampliar les sessions perquè a les famílies els agrada veure l’escola”, assenyala Neus Gómez, directora de l’escola Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor. Aquest centre dona l’opció de fer una visita personalitzada si algú no pot venir, però serà una reunió sense visita a les instal·lacions perquè es farà dins de l’horari escolar.
L’escola Ginebró de Llinars també ha optat per portes obertes presencials, i ha doblat els dies previstos habitualment, de dos a quatre. Com la resta de centres que han triat la presencialitat, i pensant en les famílies que prefereixen la visita virtual, el Ginebró ha penjat tota la informació necessària per a les famílies i un canal per fer consultes. Amb tot, la directora Maria Expósito subratlla els motius d’apostar per la versió presencial.
“Per nosaltres és important el tracte proper i donar la possibilitat a les famílies de tenir una conversa de tu a tu amb la directora, els mestres, etc. No volem que es perdi aquest part humana. Els vídeos de la web són un complement molt bo però amb la visita del cap de setmana es podran fer a la idea més acuradament”, comenta la directora, Maria Expósito.
Durant les jornades de portes obertes, els visitants veuran les instal·lacions des dels espais exteriors, aprofitant que moltes aules hi tenen accés directe.
Fórmula virtual als centres públics de Granollers
Les escoles i instituts públics de Granollers van acordar fer les jornades de portes obertes en línia i reservar la forma presencial per als casos excepcionals de famílies que no tenen accés a les noves tecnologies. “Els pares han estat sense entrar a les escoles des de principi de curs i ens semblava incoherent organitzar una jornada de portes obertes convencional. A la web hem disposat vídeos amb dos blocs temàtics, un amb la part més administrativa i l’altre del projecte pedagògic. La idea és que tothom tingui allà la informació i després pugui fer consultes”, explica la directora de l’escola Mestres Montaña, Cristina Mirón.
Un cas semblant és el de l’institut Manolo Hugué de Caldes. “La gent que vulgui participar en les sessions telemàtiques s’hi podrà inscriure a través d’un codi QR que trobarà al web del centre. Pel que fa a l’FP, aquest divendres farem un webinar explicant els cicles formatius, que després quedarà penjat a la web. A més, hem fet vídeos per promocionar aquests cicles, començant pel de termalisme”, apunta el director, Jaume Balart.
En darrer terme, alguns centres han substituït les jornades de portes obertes per un degoteig de visites personalitzades al llarg de diversos mesos. L’escola Sant Gervasi de Mollet les fa des de principi de curs: “Les famílies que volen veure l’escola omplen un formulari a la web i concerten una visita, que es fa en dissabte. Els pares i mares estan molt contents perquè poden preguntar moltes més coses”, explica el director de comunicació, Marc Mas.
{{ comment.text }}