Les pluges abundants d’aquests darrers mesos –entre desembre i maig, l’aigua acumulada està per sobre de la mitjana– fan esperar un estiu tranquil al Vallès Oriental en incendis forestals. “La quantitat d’humitat actual al combustible està per sobre del normal, sobretot en l’estat herbaci i arbustiu”, explica Enric Mayà, cap dels Agents Rurals a la comarca. Posa l’exemple de l’herba que creix encara als marges o als camps.
Les previsions meteorològiques a llarg termini preveuen que la climatologia dels propers mesos es comporti com un estiu habitual. “No serà un estiu ni especialment dolent ni especialment bo en referència a les temperatures i a les pluges”, diu Mayà en funció dels pronòstics de les agències de meteorologia dels Estats Units i de l’Estat espanyol. “Normal vol dir que algun foc tindrem i algun ensurt també i que hi haurà alguns dies complicats”, recorda.
La situació dels boscos és encara millor que la que hi va haver els anys 2013, 2007 i 2004. “Cap d’aquests va ser tant bo com aquest i tots van acabar molt bé”, apunta Mayà. L’any passat, hi va haver al Vallès Oriental 30 incendis que van cremar 7,48 hectàrees forestals i 8,15 de no forestals. En total, es van cremar 15,63 hectàrees.
Els Agents Rurals treballen la prevenció per evitar els incendis. Ja ho van fer al maig amb el control de les zones on s’acumula borrissol de pollancre –que és molt inflamable– properes a zones boscoses. Ho fan aquests dies amb el control de la sega i la vigilància específica dels dies previs a la revetlla de Sant Joan. “Invertir en la prevenció és treballar per evitar grans incendis devastadors”, va recordar Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació dijous passat en una visita a la seu dels Agents Rurals a Torreferrussa, a Santa Perpètua.
Enguany, els Agents Rurals comptaran amb un dron, que està equipat amb càmeres tèrmiques que permeten controlar el territori. Aquest aparell també es farà servir per acotar els perímetres dels grans focs de manera més eficient. “Ens poden ajudar en les investigacions de les causes d’un foc”, explica Mayà.
Rutes de vigilància
La Diputació va posar en marxa divendres les 12 rutes de vigilància que formen part del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) que es fa d’acord amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF). Són les de Martorelles, Montornès, Sant Fost, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes; la Roca, Vilanova i Òrrius; Aiguafreda i Tagamanent; Cànoves i Samalús, Sant Antoni i Sant Pere; Fogars, Montseny i Sant Esteve; Gualba, Campins i Santa Maria de Palautordera; Sant Celoni; Cardedeu, Llinars, Vallgorguina i Vilalba; Granollers, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall i Santa Eulàlia; Caldes i Sentmenat; Bigues i Riells i Sant Feliu, i l’Ametlla, Figaró, la Garriga i les Franqueses. També s’han activat cinc punts de guaita a la Torre del Raiguer, a Montornès; al turó de Céllecs, a Vilanova; al turó Gros del Montnegre, a Sant Celoni; a Sant Elies, a Sant Pere, i a Cànoves.
{{ comment.text }}