Fa dies que l’activitat als apartaments de Cal Ferrer, al passeig de la Font de Montseny, escasseja. El seu propietari, Josep Lluís Rojas, feineja poques hores abans de tancar la casa per una temporada. “Aquest dissabte se’n van els únics dos clients que tinc allotjats. Després tancaré perquè amb el confinament municipal no hi haurà manera de tenir feina”, explicava dijous després de Reis.
Les noves restriccions per fer front a l’expansió de la Covid-19, que van entrar en vigor dijous de la setmana passada, impedeixen que Rojas pugui rebre clients. “Evidentment, no em llogarà una habitació ningú de Montseny.” Com a mínim, admet, no ha de pagar el lloguer, perquè la casa és seva.
Com ell, altres negocis del sector de la restauració i la hostaleria dels micropobles del Montseny han hagut de tancar. “Depenem un 90% dels clients de Barcelona i l’àrea metropolitana”, diu Rojas, que també és president de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny. Aquesta entitat recull una seixantena de negocis situats al conjunt del massís. “De moment, la majoria hem aguantat i ningú ha tancat. Però aquestes restriccions podrien ser l’estocada final per a alguns”, diu.
A poca estona de Cal Ferrer, el restaurant-hostal L’Ou de Reig, que pertany a Fogars de Montclús, però a tocar de Montseny, baixa la persiana per almenys 10 dies. Són restriccions, és clar. “Però per nosaltres, que estem un municipi tan petit, és com si ens tanquessin”, diu Lídia Munné, que és qui condueix el negoci.
Quan van tornar a la feina després de la segona onada, es van obligar a treballar tots els feiners per intentar compensar els confinaments municipals de la tardor. Durant les festes, han pogut fer caixa en dies puntuals, sobretot per Nadal i Sant Esteve al restaurant i, a l’hostal, s’hi van allotjar algunes persones per Cap d’Any.
“Abans, per Nadal sempre tancàvem, però aquest any vam decidir que no faríem vacances per intentar compensar la tardor.” Per sort, admet, no ha de pagar lloguer. “També m’he pogut mantenir perquè tenia guardats uns estalvis.”
“És un tancament encobert”
La Terrassa de Campins, a tocar de la carretera que puja fins a Santa Fe, va estar tancada durant cinc mesos el 2020. De moment, els amos del restaurant –Mònica Cullell i Esteve Fortuny– han pogut salvar els mobles. L’espai exterior –que és prou gran– i els dos menjadors que tenen els han permès mantenir bona part de la clientela, tot i el topall màxim del 30% d’aforament.
“Aquests dies ens han vingut a dinar una gent que treballa en unes obres aquí a Campins, però res més”, explica Fortuny. I sentencia sobre el nou confinament municipal: “És un tancament encobert.” El restaurant té unes 30 persones en plantilla, i d’aquestes, només una desena van poder tornar a treballar per Nadal. Pels amos de La Terrassa, és fonamental el turisme de Barcelona. “Sí que ens va anar venint gent de la zona durant el confinament comarcal”, admet. Però tampoc va ser suficient.
A la casa rural de Can Rovira de Fogars, tot i la pandèmia, han pogut subsistir. “Aquestes festes hem estat al cent per cent d’ocupació”, admet Ana Sánchez, que comparteix el negoci amb la seva parella. Al novembre, es van haver de reinventar per mantenir les reserves. “Vam haver d’oferir quatre nits a preu de dues perquè els clients es poguessin quedar de dijous a dilluns”, explica Sánchez.
El nou tancament municipal els ha deixat ara sense reserves a curt termini i amb molts dubtes per al futur. De moment, ho aprofitaran per assegurar el manteniment de la casa rural.
{{ comment.text }}