L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Les restriccions per la Covid frenen la contractació a la comarca en el primer trimestre

Els nous contractes baixen un 8% respecte a fa un any i un 6% respecte als tres mesos precedents

La nova contractació no remunta. Els 31.364 contractes formalitzats entre el mes de gener i el de març suposen una reducció del 8% respecte al mateix període de l’any passat, segons dades de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental. La comparació s’estableix en períodes diferenciats, perquè l’estat d’alarma decretat per la pandèmia només va estar vigent durant dues setmanes en el primer trimestre. Però les xifres dels primers tres mesos de l’any també són pitjors que les del període octubre-desembre de 2020, amb un descens del 6%.

Les restriccions vigents durant bona part d’aquest primer trimestre, i que han afectat principalment la restauració, han tingut un efecte directe en aquest descens de la contractació. De fet, el sector serveis és el que experimenta una davallada més intensa, prop d’un 11% en la comparativa amb l’any passat. Les reduccions a la indústria (un 4%) i a la construcció (prop del 2%) durant el mateix període són més limitades, i només l’agricultura creix en contractació, tot i que és un sector amb un pes laboral limitat a la comarca.

L’impacte de les mesures anti-Covid que afecten el mercat de treball han tingut una incidència menor a la comarca que a la resta del país, amb més pes de les activitats turístiques. Les xifres globals indiquen que la contractació a Catalunya va baixar un 17% fins al març.

La contractació del primer trimestre està marcada per l’habitual temporalitat, tot i que el pes en el global de noves incorporacions laborals és més limitat que en els períodes de normalitat laboral. Aquest és un indicador més sobre l’impacte més notable de la pandèmia en les modalitats de contractació menys estable.

Els contractes indefinits, amb un pes del 14% del total, han baixat el 3,3% en el primer trimestre de l’any, mentre que els temporals baixen més del 8% en aquests primers tres mesos. Amb tot, els contractes de menys d’un mes i els de menys de tres mesos continuen concentrant gairebé la meitat del global. Entre les principals caigudes de contractació destaquen les relacionades amb les circumstàncies de producció i els contractes d’obra i servei.

Lleugera recuperació al març vinculada a la Setmana Santa

La progressiva reobertura d’activitats i l’arribada de la Setmana Santa van comportar una lleugera recuperació de la contractació durant el mes de març al Vallès Oriental. Segons les dades mensuals que difon el Consell Comarcal, el mes passat es van formalitzar 10.936 contractes, amb un increment del 14% respecte del mateix mes de l’any passat. El creixement és més limitat que el registrat arreu de Catalunya, amb un increment del 15% que denota que la influència de la campanya de Setmana Santa és menys intensa a la comarca que a la resta del país.

El creixement és força generalitzat a tota la comarca, amb tots els municipis amb increments de contractació, tret de 12 que tenen una variació negativa i tres més en què s’han fet els mateixos contractes que fa un any.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 222 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't