Les dades es publicaran en el butlletí de la Societat Catalana d’Herpetologia.
La detecció està vinculada al projecte Grafi, desenvolupat per l’equip d’investigació amb la col·laboració dels veterinaris Ferran Bargalló, de la Societat d’Herpetologia, i Albert Martínez, del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. Durant una de les anàlisis genètiques fetes en el marc del projecte, els especialistes van descobrir la presència del fong en un total de sis individus de quatre localitats diferents situades al Vallès Oriental, el Moianès, la Ribera d’Ebre i el Montsià.
La principal hipòtesi sobre la procedència del fong és sud-africana, en un moment en què aquest fong era desconegut i on es van distribuir milions de granotes per a la investigació científica i l’aquariofília.
A la península Ibèrica va ser detectat per primera vegada al Parc Natural de Peñalara, a la Sierra de Guadarrama, l’any 1997, en el tòtil comú. Des de llavors s’han fet estudis que confirmen la seva àmplia distribució i que el localitzen a l’Aragó, País Basc, Comunitat de Madrid, Extremadura, Andalusia i Comunitat Valenciana.
La quitridimicosi afecta ja un terç de les prop de 7.000 espècies d’amfibis al món. Se li atribueix ja l’extinció de 250 espècies.
{{ comment.text }}