QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

L’Escola Ronçana de Santa Eulàlia dona les racions sobrants del menjador

Des de dimarts que omplen carmanyoles amb menjar que aquest divendres donaran a Càritas

Des d’aquest dimarts el menjador de l’Escola Ronçana de Santa Eulàlia és una mica més solidari, sostenible i conscient del desaprofitament alimentari. La direcció i l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) han començat a guardar en carmanyoles els menús sobrants per repartir-los a Càritas i així ajudar els col·lectius més desfavorits del poble.

Només des de dimarts i fins al tancament d’aquesta edició d’EL 9 NOU, el personal de l’empresa concessionària del menjador havia omplert 32 carmanyoles: quatre primers plats i quatre segons, dimarts i dimecres (16), i vuit primers i vuit segons, dijous. “Ens ha sorprès perquè en són molts”, explica la directora de l’escola, Laura Portell. A aquest ritme, no tardaran gaire a exhaurir les 300 carmanyoles biodegradables que han comprat per fer el projecte.

Per a la iniciativa s’han posat d’acord direcció, AFA i l’empresa Tresmes Ecoactiva, que s’encarrega de gestionar el menjador. Després d’unes quantes reunions amb el Departament de Salut sobre la viabilitat de la proposta, el centre l’ha començat a aplicar ara.

De dilluns a divendres els menús sobrants es guardaran en carmanyoles i es congelaran. Els divendres, després del servei, els recollirà Càritas de Santa Eulàlia perquè es puguin repartir. Segons explica l’escola, passats uns dies, també es donarà el menú que, per motius de protocol, el personal del menjador congela cada dia per si s’hagués d’investigar una intoxicació alimentària.

La iniciativa fa un any que voltava pel cap de l’AFA, que coneixia de projectes semblants de reaprofitament alimentari al Vallès Occiental. “Vam comprovar que es llençava molt menjar i vam demanar a l’empresa del menjador si ens en podien donar més dades”, explica la directora. Al menjador del centre, s’hi queden al voltant de 170 alumnes dels 250 que té l’escola, i a més a més hi acostumen a menjar una desena de professors.

“Des de l’empresa que gestiona el menjador, ens van dir que sempre fan algun menú de més, per si algú vol repetir”, diu Portell. També és cert que el nombre de persones que es queden al menjador fluctua –depenent del dia, hi ha més o menys alumnes– i sobren menús de nens que havien de quedar-s’hi i finalment no s’hi han quedat.

El projecte ha començat ara, però encara no se sap quan acabarà. Segurament que es farà durant unes setmanes o mesos. A banda de l’objectiu solidari de repartir el menjar, durant aquest procés l’escola vol controlar la traçabilitat del menjar que es llença. L’objectiu és poder ajustar els menús en un futur per tal d’evitar que el menjador del centre malbarati menys aliments.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 299 persones.