L’escorxador municipal de Montseny torna a funcionar després de tres anys d’estar tancat. Fa un parell de setmanes que dos ramaders hi maten els seus xais. L’escorxador s’ha posat a punt i ha obert amb una novetat a la sala de desfer amb un equip que permet envasar al buit la carn i dona així l’oportunitat de comercialitzar-la.
“Perquè l’escorxador sigui rendible s’han de matar 15 caps”, afirma Josep Ramírez, un dels pastors que utilitza l’escorxador i president de l’Associació de Ramaders i Agricultors del Montseny (ARAM). Les instal·lacions de l’escorxador permeten matar un màxim de 40 caps de xais en dos torns. De moment només es mata un dia a la setmana al voltant de mitja dotzena de caps.
L’obertura de l’escorxador de Montseny “és una necessitat” per als pastors de la zona. “No hi ha escorxadors a prop” diu Ramírez. Ell havia de portar els seus xais des del Pla de la Calma fins a l’escorxador de Tordera. L’escorxador de Montseny tenia les instal·lacions necessàries “estaven bé” i es va “aconseguir que tornés a obrir”.
La inversió per poder tornar-lo a obrir ha estat entre 20.000 i 25.000 euros. La Diputació i la Generalitat hi van posar recursos. Els equips els paga l’Ajuntament amb subvencions de la Diputació.
Núria Masnou, alcaldessa de Montseny, explica que “l’escorxador funcionava amb pinces, es van fer inspeccions i s’havien de fer actualitzacions”. El registre de sanitat estava caducat i s’ha tornat a demanar. L’Ajuntament en fa el manteniment. “L’escola bressol, la benzinera i l’escorxador són per donar servei i no per fer beneficis”, afirma Masnou.
{{ comment.text }}