L’estació de control de contaminants de Mollet registra ara dades de partícules en suspensió

Fins ara, els registres de PM10 i PM2,5 es feien de manera manual

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa aquestes darreres setmanes sis nous equips de mesurament automàtic de partícules en diversos punts de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica.

Entre les estacions que han començat a registrar dades de PM10 i PM2,5 de forma automàtica hi ha la de Mollet, que està situada al costat del camp de futbol dels Germans Gonzalvo, prop de l’AP-7. La resta s’han col·locat en estacions de Barcelona, Igualada, Sant Andreu de la Barca, Gandesa i Perafort.

D’aquesta manera, ja són 41 els punts de mesurament automàtic repartits per tot Catalunya, amb dades que es poden consultar en temps real.

La Generalitat vigila des de fa anys aquests contaminants de forma manual. La connexió automàtica contribuirà a complementar aquesta vigilància i a disposar de manera més àgil d’informació sobre els nivells de partícules en l’aire, asseguren des del govern en un comunicat.

El material suspès en l’aire és una barreja complexa de partícules sòlides i líquides formada per un conjunt de molècules de la mateixa substància o de diferents, que es classifiquen segons el seu diàmetre. Aquestes partícules provenen de fonts naturals i antropogèniques. Entre les fonts emissores vinculades a l’activitat humana destaquen el trànsit, les calefaccions, les indústries, la construcció, les pedreres o la foneria.

Les partícules es poden emetre directament per una font o bé es poden generar a l’atmosfera com a resultat de la reacció de contaminants ja presents. La Generalitat ha dut a terme al llarg dels anys diferents estudis per ampliar el coneixement de la composició d’aquestes per tal de millorar de la qualitat de l’aire i dur a terme polítiques més eficients en aquesta matèria.

Xarxa en contínua adaptació

A Catalunya, en general, les diferents fraccions de material particulat han disminuït de manera evident des del 2008, fet que es pot atribuir a tres factors: la crisi econòmica, unes condicions meteorològiques més favorables i l’aplicació de mesures per reduir les emissions antropogèniques.

La xarxa de mesuraments que serveix per realitzar l’avaluació de la qualitat de l’aire a Catalunya disposa actualment de 117 punts de mesurament de diferents contaminants, repartits per 75 municipis.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't