L’Hospital de Granollers atura cirurgies no urgents per fer front a la cinquena onada

Personal de l’hospital ha renunciat a les seves vacances per atendre l’augment de casos de les darreres setmanes

La cinquena onada de la Covid-19 està tenint un impacte directe en l’atenció sanitària a l’Hospital de Granollers. El centre ha hagut de reduir l’activitat dels quiròfans un 75% i només es fan les cirurgies urgents i les neoplàsies per tractaments de càncers. S’han ajornat totes les intervencions programades.

Al mateix temps, les proves diagnòstiques s’han reduït en un 42% i les consultes externes, un 15%. Tot plegat, per alliberar personal per poder atendre els pacients amb Covid ingressats a les unitats de cures intensives i en plantes d’hospitalització. “Entenem que és un inconvenient per a les persones però no es pot fer tot. Ens toca prioritzar”, alerta la directora mèdica de l’Hospital General de Granollers, Mònica Botta, que recorda que cal ser “conscients” que la Covid “té un impacte amb la salut no Covid” i que això “es comença a veure”.

L’Hospital de Granollers tenia aquest dimecres 89 persones ingressades amb la Covid-19, deu més que una setmana endarrera. És la xifra més alta des del novembre de l’any passat. Del total de persones ingressades, n’hi havia 24 que estaven a l’UCI, que s’ha tornat a ampliar de forma provisional fins a les 32 places (abans de la pandèmia l’Hospital tenia només deu llits per a pacients crítics). I l’augment de malalts en aquesta cinquena onada segueix. “El ritme és baix però seguim creixent. Encara no ens hem estabilitzat i, molt menys, baixat”.

L’hospitalització dels pacients de Covid es fa en espais de la sisena planta i de la quarta B que s’han reforçat amb personal d’infermeria. “Hi ha hagut gent que ha renunciat a les seves vacances i això, a mi, em sap greu, assegura Botta, que recorda que hi ha personal sanitari que “encara no ha pogut fer totes les vacances que li corresponien de l’any 2020”.

Per tot plegat, la directora mèdica de l’Hospital compara la situació actual amb la que hi havia no només en les onades de febrer i novembre. També amb la de la segona quinzena d’abril, setmanes després de l’esclat de la pandèmia. “Estem com en la segona part de la primera onada. Per tant, en un dels moments alts de la pandèmia.”

Xoc entre dues realitats per als sanitaris: la de l’Hospital i la del carrer

Botta explica que el personal sanitari té la sensació de viure en dues realitats diferents: la de l’Hospital, amb l’impacte que hi té la Covid ben present, i la del carrer “amb gent que va sense mascareta o que no es vol vacunar”. “Necessitem que la gent sigui responsable. Hem tingut gent ingressada a l’UCI que no s’havia vacunat i això no és responsable. La vacuna ens protegeix a nosaltres però també al col·lectiu. Els sanitaris sols no podem resoldre la pandèmia”.

La cinquena onada també ha afectat personal sanitari vacunat. “La variant Delta és més contagiosa i mai una vacuna cobreix al 100%. Tot i estar vacunat, hi ha un percentatge baix que s’infecta però ho fa amb simptomatologia lleu”.

El conjunt dels tres hospitals del Vallès Oriental tenien dimecres 134 persones ingressades amb la Covid, nou més que la setmana anterior. A banda dels 89 de Granollers, n’hi havia 34 a Mollet (quatre menys) i 10 a Sant Celoni (tres més). Els hospitals van registrar vuit defuncions de pacients amb el coronavirus (el doble que la setmana anterior): quatre a l’Hospital de Granollers i quatre al de Mollet.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 151 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't