L’Hospital de Granollers, un dels socis del programa de la Unió Europea Horitzó 2020, ha acollit aquest dilluns una prova pilot del projecte Radio que s’ha fet a la sala domotitzada del Centre Geriàtric Adolfo Montañá Riera. Enginyers de diferents socis europeus del mateix projecte, han treballat en la prova per comprovar com respon el sistema en un habitatge assistit per a persones grans.
A l’interior de la sala s’hi han posat diversos sensors que controlen totes les activitats que faria una persona gran que visqui sola, com per exemple, obrir la porta d’entrada, obrir la nevera, les portes dels armaris de la cuina, posar en marxa qualsevol electrodomèstic, com la placa vitroceràmica (per saber si es fa menjar calent), si s’asseu a la cadira, al sofà o al llit. El sistema permet saber quins són els hàbits de vida de la persona i conèixer si hi ha algun canvi que podria indicar motiu d’alarma. A més, el robot pot enregistrar amb una càmera el comportament de la persona i enviar una alarma, també en cas que es produeixi algun incident. I també el pot acompanyar quan tingui visita en alguna consulta del mateix centre.
“És un projecte que pretén aplicar la tecnologia per millorar la vida de les persones, però a un cost que sigui assumible per a l’usuari”, explica el director del Servei de Geriatria i responsable de l’avaluació de la prova pilot, Sergio Ariño. Mentre a Granollers es fa la prova en el context d’un centre geriàtric, a Grècia, un altre dels socis del projecte europeu, fa la prova en l’àmbit d’un domicili particular.
“El sistema permet encendre i apagar els llums, engegar l’aire condicionat, puja o baixar les persianes, en funció de la quantitat de llum que hi hagi a l’habitació, controla quan de temps està la persona asseguda o al sofà o al llit, quan mira la tele, si obre la nevera… Saber quins són els patrons d’activitat de la persona que viu sola” explica Alberto Fernández, enginyer de l’empresa Sensing & control, de Barcelona, que també col·labora en el projecte.
L’Hospital farà aquest any proves amb un total de 24 persones de més de 65 anys, escollides a través de l’Hospital de Dia o del mateix centre geriàtric. “Durant els mesos de maig i juny farem la prova amb vuit pacients, farem una parada a l’estiu, per refinar el funcionament del sistema i a partir de l’octubre i durant dos mesos més, treballarem amb els altres 16”, explica la cap de la Unitat de Recerca i Innovació, Diana Navarro.
{{ comment.text }}