L’Hospital de Mollet celebra deu anys ampliant urgències i consultes externes

L’activitat gairebé s’ha duplicat en una dècada

El 18 de juliol de 2010, el president José Montilla i la cosellera de Salut, Marina Geli, inauguraven l’Hospital de Mollet, a la ronda dels Pinetons. Culminaven 3 anys d’obres, però molts més des que Salut, l’Ajuntament i la Fundació Sanitària Mollet van posar fil a l’agulla perquè la ciutat i els municipis del seu entorn dispossessin d’un centre sanitari de primer ordre. El dia 31 de juliol es feia el trasllat dels pacients que encara hi havia a l’antic hospital del carrer Sant Llorenç.

El director del centre, Jaume Duran, ha valorat el que ha representat el centre sanitari i destaca que, deu anys després, les prioritats se situen en l’ampliació del servei d’Urgències i les consultes externes. “Hi ha dos àmbits en què l’Hospital tenia alguna limitació. El primer és l’atenció urgent, que necessitava una ampliació que, any rere any es feia més palesa. La situació epidemiològica dels últims mesos ha accelerat la necessitat de sectoritzar urgències i aprofitar els espais annexos a l’edifici, abans ocupats per l’ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva). Amb aquests nous espais hem pogut millorar l’atenció urgent”, diu Duran.

“L’altre gran àmbit és l’atenció ambulatòria, concretament les consultes externes i l’hospital de dia mèdic i oncològic que demana i demanarà en un futur més necessitat d’espais, ja que la medicina es fa cada cop més a la vora de casa i més ambulatòria. Per començar a donar-hi resposta, recentment s’ha obert el nou dispositiu al carrer Vallès on s’han ubicat les consultes d’oftalmologia i la Clínica del Dolor i que permetrà esponjar els espais de consultes externes”.

La millora que va representar l’obertura del nou hospital s’explica amb algunes xifres. El centre disposa de 27.000 metres quadrats, el triple de l’antic hospital i 160 llits enfront dels 90 anteriors. Les consultes externes passaven de 28 a 42, a més de 5 gabinets d’exploració i una Unitat de Rehabilitació Funcional. També obria un hospital de dia mèdic amb 20 places i 20 unitats de diàlisi. L’àrea quirúrgica passava de 4 a 6 quiròfans i la de cirurgia sense ingrés de 9 a 13 places.

Urgències passava de 17 a 21 boxs i molt més amplis. Donava servei a Mollet, Parets, la Llagosta, Sant Fost, Martorelles i Santa Maria de Martorelles, a les quals s’afegirien més tard Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Vuit municipis i 150.000 habitants. I actualment ja són 11 municipis, incloent-hi Caldes, Sant Feliu i Gallifa, i 165.000 habitants.

El centre ha augmentat les especialitats i serveis, entre les quals, especialitats pediàtriques com la neurologia i la cirurgia. S’han introduït nous dispositius de rehabilitació i s’ha unificat la xarxa de salut mental, incorporant el Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències. S’ha obert una àrea de crítics, la unitat de Salut Laboral, a més de l’hospital sociosanitari per a pal·liatius i subaguts. “Seguim sent referents del territori en nefrologia, fibromiàlgia i fatiga crònica i recentment hem inaugurat la nova Clínica del Dolor i la Unitat de Geriatria d’Aguts”, destaca Duran.

El director també apunta la transformació en l’àmbit formatiu. “No ens pensàvem, quan vam començar, que tindríem aquesta vocació universitària. Hem signat diversos convenis amb universitats, instituts i escoles locals. Recentment hem rebut l’acreditació per encabir i acollir professionals residents, tant de medicina com d’infermeria, en l’especialitat de medicina de família i geriatria. La formació de noves generacions de professionals és el pilar del sistema sanitari”.

Duran remarca el desplegament del que anomena “l’ànima de la fundació”, l’Obra Social El Roure, “a través de la qual ajudem a vetllar pels més vulnerables: les persones grans, les persones amb problemes de salut mental, les persones en risc d’exclusió social i les persones amb discapacitat intel·lectual. Hem desenvolupat projectes com el menjador social, nous pisos de cohabitatge social, teràpies d’estimulació física i cognitiva i activitats de promoció de la salut”. La Fundació Sanitària Mollet, que gestiona el centre, ha rebut en aquest anys, certificacions de qualitat en gestió ambiental, energètica, responsabilitat social, salut laboral, qualitat assistencial i excel·lència en la gestió.

El doble d’activitat

En una dècada, l’Hospital gairebé ha duplicat la seva activitat. Ha passat de 7.200 a 12.500 altes; de 95.000 a 180.000 consultes externes i de 4.200 a 15.000 pacients en l’Hospital de dia. La plantilla ha passat de 700 a 830 professionals, més 115 al sociosanitari.

L’Hospital el van dissenyar els arquitectes Mario Corea i Lluís Durant i destaca per la seva lluminositat, a través de patis interiors i un gran espai amb parets de vidre a la primera planta, on hi ha les habitacions, amb vistes als Pinetons. L’energia geotèrmica s’obté de 148 pous de 146 metres de profunditat. El centre va costar 61 milions d’euros que va finançar, majoritàriament, el Departament de Salut. 9,6 corresponen a la compra d’equipaments que va finançar la Fundació Sanitària Mollet.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't