QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

L’Hospital de Mollet farà entre 150 i 200 intervencions amb cirurgia robòtica aquest any

Les primeres operacions amb el sistema Da Vinci es van fer la setmana passada

L’Hospital de Mollet farà entre 150 i 200 intervencions aquest any amb el seu nou robot quirúrgic Da Vinci, que es va incorporar al desembre i la setmana passada ja es va fer servir per a les primeres operacions a pacients.

El centre explica que aquest nou sistema d’última generació permetrà fer intervencions amb més seguretat per als pacients, amb incisions reduïdes, un sagnat mínim i una recuperació postoperatòria menys dolorosa i més ràpida. La Fundació Sanitària Mollet (FSM) va presentar-ne el projecte dimarts al migdia en roda de premsa a les instal·lacions de l’hospital.

La setmana passada ja es va fer una primera intervenció a través del sistema Da Vinci per a un cas de càncer de pròstata –en l’àmbit d’Urologia– i des de llavors se n’han fet tres més: un altre de càncer de pròstata i dos més de Cirurgia General per dues hèrnies i per un reflux gastroesofàgic.

Està previst que la setmana vinent es faci la primera intervenció amb cirurgia robòtica en el servei de Ginecologia: s’hi farà una operació d’histerectomia per extreure l’úter. A més a més d’aquestes especialtats, encara s’hi podria afegir en un futur la d’Otorrino, segons es va explicar dimarts. Totes elles estan pensades per fer-se a través de cavitat abdominal.

“El projecte neix d’una millora de la qualitat assistencial, d’incrementar la cartera de serveis de la institució i oferir un pas més en el que ja estàvem fent. Fins ara fèiem cirurgia laparoscòpica i ara la fem robotitzada, que ens permet sobretot una major precisió en la tècnica quirúrgica. El robot ens permet ser més fins i precisos, però també té una millora en la disminució del tremolor d’una mà humana i, fins i tot, millor moviment”, explicava dimarts la directora assistencial de la FSM, Natalia Allué.

El robot Da Vinci –que a finals d’any també es va incorporar a l’Hospital General de Granollers i també opera en altres hospitals del país–, està format per quatre braços robòtics i una càmera 3D d’alta definició que el cirurgià acciona des d’una consola.

El nou sistema, a més a més, obre la porta a fer cirurgies a distància i tenir assessorament de personal de l’Hospital Clínic de Barcelona, que també està formant professionals de Mollet per poder començar a fer servir aquesta tecnologia. L’aparell ha tingut un cost d’1,8 milions d’euros per al centre.

Actualment, a l’hospital hi ha diverses persones formades per utilitzar aquesta nova tecnologia: dues en el servei d’Urologia i dues en el servei de Cirurgia General. “Per fer servir aquest sistema, cal un cirurgià a la consola i un assistent que estigui al camp quirúrgic ajudant en el control i el canvi d’instruments”, va explicar dimarts en roda de premsa el cap del servei de Cirurgia General i de l’aparell digestiu de la FSM, Carlos Hoyuela. A l’acte, també hi van intervenir el cap del servei d’Urologia, Antonio Aguilar, i el cap de Ginecologia, Xavier Urquizu. La directora assistencial d’infermeria, Mireia Vicente, va dir que les operacions amb robot quirúrgic sempre es fan amb el consentiment previ dels pacients.

El director de la FSM, Jaume Duran, va insistir en l’aposta per la innovació tecnològica que s’ha fet des del centre, en el marc del Pla Estratègic 2021-2025, i va presumir de tenir al centre professionals capacitats per obrar amb aquesta tecnologia. “Sense la seva qualitat i prestigi, no hi podria haver aquest tipus de cirurgia robòtica”, va dir durant l’acte Jaume Duran.

LA PREGUNTA

Creu que els aranzels imposats per Donald Trump són una bona opció?

21%
79%
En aquesta enquesta han votat 198 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

Fes un comentari

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't