El director general de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Damià Calvet, ha afirmat que el projecte per a la instal·lació d’un centre logístic de l’empresa TransWences en terrenys de Can Banús, al sector urbanitzable de Gallecs, en terme de Santa Perpètua de Mogoda (el Vallès Occidental) i a tocar de Mollet, continuarà endavant malgrat la manifestació que el diumenge 19 d’abril va reunir unes 2.500 persones per demanar la paralització del projecte i més protecció per a tot l’espai.
En declaracions a EL 9 NOU, Calvet diu que les normes de planificació dels terrenys de Gallecs estan fixades en el Pla Director Urbanístic de l’any 2005 que es va fer, segons remarca “seguint la legislació urbanística de base, amb audiències a tots els ajuntaments i amb informes de tots els departaments, inclòs el de Medi Ambient, que llavors estava en mans d’ICV-EUiA que formava part del tripartit”. Per al director de l’Incasòl, aquest pla director “segueix sent la referència vàlida” i estableix la protecció de més de 750 hectàrees del sector central de Gallecs i aprofitaments urbanístics a Palau-solità i Plegamans i a Can Banús. “El pla director ho marca de manera diàfana i modèlica i fa compatible la preservació de l’espai central, que és molt important, amb aprofitaments urbanístics que dinamitzaran l’economia i generaran ocupació”. Calvet remarca que, dins del Consorci de Gallecs, “on hi ha ajuntaments de tots els colors polítics”, cap ajuntament ha manifestat la seva oposició al projecte.
Sobre la manifestació del 19 d’abril i el fet que el síndic de greuges hagi demanat un informe sobre el seu impacte ambiental, Calvet diu que: “Poden haver-hi iniciatives i peticions i podem escoltar tothom i valorar-ho tot, però les normes estan escrites i amb tots els informes, inclosos els mediambientals”.
El Pla Director de Gallecs preveu 118 hectàrees urbanitzables de sòl i 70 de sostre a Can Banús. El maig de l’any passat, la Generalitat i l’Ajuntament de Santa Perpètua van firmar un acord per facilitat la implantació de l’empresa de transports de mercaderies TransWences, amb un contracte que preveu l’adjudicació provisional de 40.000 metres quadrats de sòl i 22.800 de sostre i una opció sobre 30.000 més de sòl i 17.200 de sostre.
TransWences és la segona empresa de Catalunya en el transport de fruita i verdura i a Can Banús vol potenciar una nova línia de distribució de productes farmacèutics. Preveu invertir-hi 8 milions d’euros i crear cent llocs de treball.
CAMP DE TIR FINS AL 2027
El camp de tir al plat de Mollet, a tocar de l’autopista AP-7, que va acollir la competició dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992 així com altres proves tant destacades com el campionat del món, està en terrenys propietat de l’Incasòl i el gestiona la Federació Catalana de Tir a través d’un dret de superfície que es va atorgar el 8 de juliol de l’any 2002 i que té una vigència de 25 anys. Per tant, la Federació Catalana pot fer ús del camp fins el juliol de l’any 2027.
Les entitats que van convocar la manifestació del 19 d’abril a Gallecs, denuncien l’impacte ambiental del camp i reclamen que, un cop exhaurit el termini, no es renovi la concessió i apunten alternatives, com un camp de tir amb arc. Pel que fa als terrenys on hi ha l’antena de ràdio, l’Incasòl diu que no són de la seva propietat sinó de Ràdio Nacional d’Espanya i Ràdio Televisió Espanyola.
{{ comment.text }}