L’incendi i la rierada de 1994 a Figaró, en un llibre amb més de 120 fotografies

És obra del periodista Josep Mas i està editat per l’entitat Figaró Memorial que treballa per la recuperació de la memòria històrica al municipi

El 9 Nou
04/01/2021
Figaró

A Figaró, el 1994 va ser un any negre. En poc més de tres mesos, entre juliol i octubre, el poble va viure dues catàstrofes tremendes, d’aquelles que els seus veïns –aleshores 670 persones– tindran a la memòria per sempre més: un incendi grandiós que va cremar un 60% dels boscos del terme municipal, i una rierada desmesurada que, en unes hores de tensió màxima, va provocar la inundació total del primer tram de la carretera de Ribes, el carrer principal –on va arribar a una alçada d’1,71 metres– i va fer danys considerables per allà on passava.

Per recordar aquelles dues jornades d’espant de fa 26 anys, l’associació Figaró Memorial, que des de fa temps vetlla per la recuperació de la memòria històrica del poble, ha editat el llibre Figaró, 1994. Després del foc, la rierada, del qual és autor Josep Mas, periodista de la Garriga amb arrels familiars a Figaró.

El llibre, de 128 pàgines i un preu de venda de 18 euros, és la crònica escrita dels fets d’aquells dos dies, però també compta amb un importantíssim contingut gràfic que el fa molt més interessant: 123 fotografies de gran valor informatiu aportades majoritàriament per veïns de la població que les van fer aquells dies.

Les flames baixant per la muntanya de la Cuspinera en direcció al nucli urbà de Figaró el 4 de juliol de 1994

Al treball també s’apunten les possibles causes dels dos desastres –la meteorologia, la poca gestió dels boscos i la construcció l’any 1986 de la nova carretera per sobre del riu– i les conseqüències derivades de tenir el foc a les portes el dilluns 4 de juliol i d’estar pràcticament amb l’aigua al coll el dilluns 10 d’octubre d’aquell mateix any 1994. Mas va destacar la importància d’aquells dos fets i el valor que té recordar-los i preservar-ne la memòria. També la mirada que s’aporta per analitzar què va passar i què es pot fer perquè no tornin a produir-se uns fets similars.

El llibre es complementa amb una introducció de l’associació Figaró Memorial, un pròleg del periodista d’EL 9 NOU Ferran Polo, de Figaró, que des del poble va patir aquells dos episodis, i un article del botànic Andreu Salvat, director tècnic d’Aprèn Serveis Ambientals, sobre l’estat dels boscos del terme 26 anys després.

Testimonis directes

El treball s’ha fet a partir d’entrevistes amb persones que ho van viure directament, amb documentació de les actes de les sessions plenàries de l’Ajuntament i de les publicacions que, aquells dos dies de 1994, es van fer ressò del que va passar al poble, especialment EL 9 NOU, diari on l’autor va estar vinculat fins a 2017.

Per a l’apartat gràfic s’han fet servir fotografies aportades per moltes persones del poble –la majoria sense conèixer-ne del cert l’autoria– extretes de l’arxiu municipal, altres que Xavier Vila, de Figaró Memorial, ha anat recopilant en els darrers anys, i també algunes que s’han fet expressament per a l’edició del llibre.

Des de l’associació Figaró Memorial esperen “que aquest llibre serveixi per incrementar la consciència i la sensibilitat de tothom –també de les administracions– per tal que els nostres paratges mantinguin, com a mínim, la riquesa i la diversitat que tenim ara”.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 203 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't